Bukkejagt foregår fra ulovlige skydetårne

NATUR – Ulovlige skydetårne er et udbredt problem. Også i Sjællands største mose, hvor mange er opstillet i strid med reglerne. Netop som bukkejagten går ind, bliver de anmeldt til politiet.

Mange af de skydetårne, jægerne sidder på lur i, er opstillet i strid med reglerne.

I morgen går bukkejagten ind.

Ud over at svække rådyrbestanden ved systematisk at skyde de stærkeste hanner, forstyrre naturen, hvor den har aller mest brug for fred og forårsage livsfarlige trafikuheld pga. skræmte hjorte, så foregår jagten ofte på et ulovligt grundlag.

De mener Holmegård Mose Komiteen, som blev stiftet i 2005 for at styrke naturbeskyttelsesarbejdet i Holmegaard Mose-området på Sjælland.

Ifølge foreningen er de skydetårne, jægerne sidder på lur i, nemlig i mange tilfælde opstillet i strid med loven. Det gælder blandt andet i Sjællands største mose, der samtidig har et af landets hårdeste jagttryk. Her har jægere og jagtudlejere bygget ca.200 skydetårne og skydestiger, men mange af dem er opstillet i strid med reglerne.

Nu har Holmegaard Mose Komiteen politianmeldt dem. Det sker efter at foreningen i ni år har forsøgt at få seks skiftende miljøministre til at reagere overfor ulovlighederne.

Lunde Larsen ville ikke gribe ind
Uden held har Mosekomiteen appelleret til den netop afgåede miljø- og fødevareminister om at gribe ind overfor den ulovlige og naturskadelig jagt. Men det ville Esben Lunde Larsen ikke. I stedet opfordrede han til at politianmelde de ulovlige skydetårne.

- Vi haft modvilje imod at skride til politianmeldelse, primært fordi jagtproblemerne ikke begrænser sig til de mange ulovlige skydetårne, fortæller Mosekomiteens talsmand, Jesper Petersen.

Det 20 kvadratkilometer store Holmegaard Mose-område har status af internationalt fuglebeskyttelsesområde. Det rigtigste ville derfor være at få gennemført en overordnet jagtregulering i overensstemmelse med EU-fuglebeskyttelsesreglerne, mener Jesper Petersen.

- Samtidig er vi imod, at det i forvejen overbebyrdede politi skal rydde op efter ansvarsløse politikere og konfliktsky forvaltningsmyndigheder, som vi har set det så mange gange før. Men efter at have løbet panden mod en mur i stat og kommuner i årevis, har vi nu alligevel valgt at politianmelde de mange skydetårne, siger han.

Han håber, at mediernes og offentlighedens kendskab til mosens Wild West-virkelighed kan »levere det los i røven, der får de ansvarlige til at agere«.

Appel til jordejerne
Mosegård Mose Komiteen har netop skrevet til godserne Gisselfeld, Holmegård og Broksø, der ejer størstedelen af moseområdet, for at appellere til, at man inden premieredagen i morgen selv sørger for at stoppe den del af bukkejagten, der i årevis er udført fra ulovlige skydetårne.

I bogen »Det store svigt« har miljøjournalist Kjeld Hansen grundigt dokumenteret, hvordan stat og regering i årevis har svigtet sit naturbeskyttelsesansvar.

- Den aktuelle sag er endnu et eksempel på dette store svigt, siger Jesper Petersen.

Mosekomiteen udgav for halvandet år siden en 180 sider stor rapport, der grundigt beskriver, hvor alarmerende dårligt Danmarks varetager sine EU-fuglebeskyttelsesforpligtelser.

Læs rapporten her.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: