Brug makeup og rensemidler uden parfume

FARLIG KEMI – Hvis det klør og svier, når du bruger mascara, læbestift eller øjenskygge, så bør du være ekstra forsigtig. Mange reagerer allergisk. Derfor bør du vælge Svanemærkede makeup-produkter.

Brug mascara, læbestift og øjenskygge uden parfume og går efter Svanemærkede produkter. Foto: Gustav Bech

Makeup kan indeholde farvestoffer og parfume, så du skal huske at rense »krigsmalingen« omhyggeligt af om aftenen, råder Miljøstyrelsen.

Makeup-produkter som mascara, læbestift og øjenskygge indeholder mange farvestoffer. Nogle mennesker reagerer allergisk over for visse farvestoffer. Det samme gælder rensemidler, som også kan indeholde parfume eller konserveringsmidler, der fremkalder allergi.

Derfor er det sikreste at vælger produkter uden parfume. Hvis du vælger et Svanemærket produkt, får du et produkt, der hører til blandt de mindst miljøbelastende, og der er også i vid udstrækning taget hensyn til sundheden. Men alligevel kan der godt være parfume i, så du skal være opmærksom på, hvad du køber.

Makeup

Makeup produkter indeholder mange farvestoffer. Nogle farvestoffer virker allergifremkaldende på nogle mennesker. Der kan forekomme rester af nikkel i farvestofferne i en mascara. Det betyder, at hvis du i forvejen er allergisk over for nikkel og er meget følsom, kan du risikere at reagere på en mascara ved at få udslæt på huden, hvor der er kontakt med produktet.

Læbeprodukter
I produkter til læberne, for eksempel læbestift og læbepomade, kan der være både mineralsk fedt og plantefedt. Mange læbeplejeprodukter indeholder desuden parfume- eller aromastoffer.
Røde læbestifter kan indeholde spormængder af bly, der kan findes som en urenhed i farvestoffet. Miljøstyrelsen har flere gange risikovurderet indholdet af bly fundet ved analyser og vurderer, at selv om bly er uønsket i læbestifter, er indholdet så lavt, at der ikke er grund til bekymring, selv hvis man skulle have et dagligt forbrug af produkterne.

Renseprodukter

Specielle rensemidler som rensemælk/-lotion eller gel anvendes både til at fjerne makeup og til at rense huden med. De forskellige typer af renseprodukter er vand- eller oliebaserede afhængig af, hvad de er beregnet til at fjerne. Derudover bruger mange skintonic, som ofte er alkoholbaseret, og kan udtørre huden, hvis den i forvejen er sart. Mange renseprodukter indeholder parfume, der kan være allergifremkaldende, og som ikke i sig selv har nogen betydning for den rensende effekt.

Læs mere om makeup og rensemidler

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: