Britiske farmere kan skifte til økologi

ØKOLOGI – Briterne må importere 60 pct. af kornet for at dække efterspørgslen.

Efterspørgslen efter økologiske varer har sendt kornprisen op i svimlende højder, og britiske bønder kan lige nu opnå den højeste pris nogensinde.

Men det er de færreste, der kan hente gevinsten hjem. Kornlagrene er stort set tomme. I løbet af de seneste to år er selvforsyningsgraden faldet drastisk på grund af manglende omlægning, og briterne må i dag importere 60 procent af forbruget.

Det har fået briternes økologiske organisation, Soil Association, til at gå i aktion for at motivere flere landmænd til at lægge om til økologisk drift.

Højere indtjening
- Med økologisk hvedepriser på 300 pund pr. ton (ca. 300 kr./100 kg) giver økologien en god forretningsmulighed for landmænd, der gerne vil forbedre indtjeningen og samtidig skifte til en mere bæredygtig produktion, siger Phil Stocker, der er chef for Soil Associations landbrugsfaglige afdeling og kontakt til landmændene.

Foruden stigende økologisk efterspørgsel er også de seneste måneders dramatiske stigninger på bl.a. kunstgødning med til at forskubbe balancen til fordel for en økologisk produktion.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: