Britisk trussel om boykot af dansk svinekød

SVINEKØD – Britisk miljøorganisation vil have de britiske politikere til at overveje en boykot af dansk svinekød på grund af MRSA-bakterier i danske svinebesætninger. Storbritannien er den næststørste aftager af dansk svinekød med en import, der svarer til mere end seks milliarder kroner årligt.

En britisk miljøorganisation opfordrer nu til boykot af dansk svinekød. Foto: Claus Sjödin

De britiske politikere skal tage stilling til, om landet bør boykotte dansk svinekød. Det mener miljøorganisation Alliance to Safe Our Antibiotics. Bekymringen kommer efter fund af den livsfarlige resistente MRSA-bakterie i flere danske svinebesætninger. Det rapporterer Berlingske Business med Radio24syv som kilde.

- Vi vil spørge politikerne, om de har tænkt sig at boykotte dansk svinekød. Det er ikke op til os at beslutte, om boykot er den rette løsning, men vi vil helt sikkert rejse spørgsmålet som en alvorlig bekymring, fordi der er en reel risiko for, at borgere kan blive smittet, siger Allison Craig, kampagnemanager i Alliance to Safe Our Antibiotics, der er en sammenslutning af medicinal-, sundheds-, landbrugs- og miljøorganisationer, til Radio24syv.

Vi har holdt øje med Danmark
Hun fortæller desuden, at organisationen har været opmærksom på situationen i Danmark:

- Vi har holdt øje med Danmark, for når man har så mange svin i hver besætning, som man har i Danmark, så kan det potentielt være farligt i forhold til smitsomme sygdomme, siger Allison Craig ifølge radioen.

Hvis en britisk boykot bliver en realitet, så følger den i hælene på en debat om boykot af dansk svinekød i både Norge og Sverige. Men det er langt mere alvorligt, hvis det danske kød bliver taget af hylderne i de britiske supermarkeder, end hos vores skandinaviske naboer. Storbritannien importerer nemlig for mere end seks milliarder kroner dansk svinekød årligt, mens Sverige importerer for en værdi af 1,2 milliarder kroner og Norge for 150 millioner kroner.

Den danske svineindustri eksporterer i dag 90 procent af produktionen til udlandet. En britisk boykot kan derfor potentielt koste danske arbejdspladser i en allerede presset sektor, rapporterer Radio24syv.

I Danmark er der indtil nu registreret fire dødsfald med MRSA som årsag. MRSA er en resistent stafylokokbakterie, der kan give alvorlige infektioner som blodforgiftning og knoglebetændelse.

Overlæge: Vi har en epidemi ude af kontrol
I 2011 blev der konstateret MRSA på 16 procent af de danske svinebesætninger. Men tallet for i dag er ukendt, forklarer Hans Jørgen Kolmos, overlæge ved Odense Universitetshospital.

- Myndighederne har ikke ønsket at foretage nogen scanninger af svinebesætninger, så vi ved ikke, hvor mange, der er inficeret, men vi har en epidemi, og den er ude af kontrol, siger han til Radio24syv.

Om ti år kan den livsfarlige MRSA-bakterie være på samtlige danske svinebesætninger, vurderer flere af landets førende eksperter samt interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: