Briterne løber tør for mad om et år

LANDBRUG – En væsentlig del af briternes spisekammer ligger i EU. Hvis Storbritannien ikke kan opnå en tilfredsstillende Brexit-aftale med EU og skal basere sin fødevareforsyning på selvforsyning, vil briterne løber tør for mad i løbet af blot syv måneder.

Briterne er ikke selvforsynende og må importere 40 procent af deres fødevarer. Foto: Gustav Bech

Briterne risikerer at løbe tør for mad om et år, hvis Storbritannien efter en Brexit-aftale ikke kan fortsætte med at importere fødevarer fra EU og andre andre lande uden toldmure eller andre handelshindringer.

Det siger de britiske farmeres forening, the National Farmers’ Union, til den britiske avis The Guardian.

Storbritannien er nemlig ikke selvforsynende med fødevarer og må derfor importere i stor stil fra blandt andet Danmark og de øvrige EU-lande. Britiske farmere producerer nu kun 60 procent af al den mad, briterne sætter til livs, mod 74 procent for 30 år siden.

Ifølge the National Farmers’ Union vil et års produktion kun række frem til 7. august, hvis briterne skal være selvforsynende.

Importerer frugt, grønsager, bacon og kartofler
Ifølge tal fra the Agriculture and Horticulture Development Board er Storbritannien nettoeksportør af kød, men er alligevel stærkt afhængig af import af blandt andet bacon fra Danmark, som eksporter 90 procent af den enorme danske svineproduktion.

Frisk frugt og grønsager vil hurtigt blive en mangelvare, hvis briterne skal leve af det, de selv dyrker. Herefter følger bacon. Briterne importerer også 25 procent af de kartofler, der spiser.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: