Bison tilbage i dansk natur

NATUR – Den europæiske bisonokse har været tæt på at uddø. Nu er den på vej tilbage til den danske natur. Den er det største vildtlevende pattedyr i Europa.

Om få måneder ankommer syv Bison-okser til Bornholm. Den europæiske bison er det største vildtlevende pattedyr i Europa.

For tiden arbejder Naturstyrelsens skovarbejdere på højtryk for at gøre en indhegning i skoven Almindingen på Bornholm klar til de imponerende dyr, der bliver hentet fra Polen.

- Naturstyrelsen rydder et bælte på fire meter, så maskinerne kan komme ind og sætte hegnet.

- I områder med høje nåletræer rydder vi et bælte på helt op til 40 meter. Vi vil ikke risikere, at træerne vælter i stormvejr og ødelægger hegnet, siger skovfoged og vildtkonsulent Tommy Hansen, Naturstyrelsen.

To meter højt hegn med el-tråde
Skulle bisonerne alligevel slippe ud af den store indhegning, vil dyrene blive bedøvet og bragt tilbage, oplyser han.

I første omgang skal bisonerne gå i en 200 hektar stor indhegning i skoven midt på øen. Og der skulle ikke være nogen risiko for pludselig at blive overrasket af de store dyr andre steder på Bornholm.

- Hegnet er den stærkeste form for skovhegn, man kan få. Det er to meter højt, og på indersiden sidder to elektriske tråde. Det kan sagtens holde til, at bisonerne ramler ind i det flere gange, siger Tommy Hansen.

- Tilbage i 1920’erne var der næsten ingen vilde bisoner tilbage i Europa, men takket være et målrettet avlsprogram baseret på 12 dyr fra europæiske zoologiske haver, så er det lykkedes at få en bestand på et sted mellem 2.500 og 3.000 dyr på benene, siger Naturstyrelsens skovrider på Bornholm, Søren Friese.

Han håber, at bison-okserne kan tiltrække en masse nysgerrige turister til Bornholm, så det både bliver en succes for bisonen og for bornholmerne. Vi glæder os i hvert fald til samarbejdet med turismens parter.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: