Biogasanlæg lugter bedre end rygtet siger

BIOGAS: Kun 25 procent af naboerne oplever lugtgener, og det sker kun én gang om måneden. Men hver tiende nabo er generet af trafikken til og fra biogasanlægget.

Lemvig Biogas set fra syd med Limfjorden og Lemvig i baggrunden. Foto: Lemvig Biogas

Langt de fleste naboer til biogasanlæg føler sig ikke generet af lugten fra anlægget. Kun hver fjerde oplever lugtgener, men kun en gang om måneden. Derimod synes næsten to ud af tre, at biogasanlæg er en gevinst for lokalområdet. Hver 10. nabo er dog generet af trafikken til og fra anlægget.

Det viser en undersøgelse, som Voxmeter har lavet for Naturstyrelsen. Instituttet har spurgt 564 beboere, der bor inden for en kilometer fra et biogasanlæg, hvilke gener de oplever. Undersøgelsen omfatter 61 ud af landets 68 biogasanlæg.

Planlægning af nye biogasanlæg
-Det er selvfølgelig ærgerligt, at 25 procent oplever gener. Men det gælder for de fleste af dem, der oplever gener, at det kun er et problem cirka en gang om måneden, forår og sommer, siger fuldmægtig Svend Otto Ott fra Naturstyrelsens Biogasrejsehold.

Naturstyrelsen vil nu bruge undersøgelsen til at komme med bud på, hvordan man driver biogasanlæg uden at genere naboer. Blandt andet skal anbefalingerne bruges i forhold til planlægning af nye biogasanlæg.

Læs rapporten: Naboer til biogasanlæg

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: