Biogas til tung transport vinder frem

TRANSPORT: Flere nye projekter viser, at interessen for biogas til tung transport stiger, men Det Økologiske Råd efterlyser politiske initiativer, der kan sætte mere skub i udviklingen.

Tankstationen på Amager blev indviet i efteråret 2013 og forsyner københavnske renovationsvogne med gas. Foto: Det Økologiske Råd

Personbiler og lette varebiler kan relativt let udskiftes til el-biler, hvor strømmen i stigende grad vil være produceret med vedvarende energi, men helt så let er det ikke for store lastbiler og resten af den tunge transport. Her egner biogas sig til gengæld fremragende, og økonomisk vil det også være overkommeligt at lave det relativt lille antal gasfyldestationer, som er nødvendige.

Alligevel tøver politikerne med at ændre rammebetingelserne, og det ærgrer Det Økologiske Råd.

- Biogas er det mest klimavenlige brændstof af alle. CO2-fortrængningen er på mere end 100 procent. Derfor er det ærgerligt, at politikerne endnu ikke har fået ændret rammebetingelserne, så udviklingen kan fortsætte, siger Jeppe Juul, transport- og energipolitisk medarbejder i Det Økologiske Råd.

Sænkning af brændstofafgift
Han mener, det er nødvendigt at sænke brændstofafgiften på gas for at sætte skub i udviklingen.

- Måske også et økonomisk tilskud til køb af nye køretøjer som fx busser eller en kombination af begge tiltag. Der er nemlig stor velvilje fra kommunernes og vognmændenes side, selvom det er lidt dyrere at køre på biogas end på diesel, siger Jeppe Juul.

Det Økologiske Råd sætter ved en konference i dag torsdag 16. april fokus på de erfaringer, der er kommet ud af flere demonstrations-projekter med biogas til tung transport. Konferencen åbnes af transportminister, Magnus Heunicke.

Desuden vil muligheden for en mere omfattende brug af biogas til tung transport i Danmark blive diskuteret. Du kan læse mere på www.ecocouncil.dk

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: