Biogas for millioner i grønt køkkenaffald

ENERGI – Vores grønne køkken- og haveaffald vil kunne generere op imod en milliard kroner, hvis vi sendte det igennem et biogasanlæg i stedet for at brænde det af eller lade det rådne på genbrugsstationerne.

Kartoffelskræller og andet grønt husholdningsaffald kan blive til ren energi. Foto: Colourbox

Vores grønne køkken- og haveaffald vil kunne generere op imod en milliard kroner, hvis vi sendte det igennem et biogasanlæg i stedet for at brænde det af eller lade det rådne på genbrugsstationerne.

Det viser en opgørelse, som rådgiverfirmaet Niras har lavet i forbindelse med denne uges konference om biogas, skriver Ingeniøren.

Ifølge opgørelsen kan vi udnytte så meget køkken- og haveaffald samt spildevandsslam til at producere biogas, at det i runde tal kan skabe en omsætning på mellem 600 millioner og en milliard kroner om året for biogasanlæggene.

En million ton affald kan bruges til biogas
Opgørelsen medregner både værdien af at modtage affaldet, som bl.a. forbrændingsanlæggene i dag får penge for, og salget af energien fra produktionen af biogas.

Opgørelsen kommer, efter at konsulentfirmaet Econet i en ny rapport for Miljøstyrelsen har estimeret, at over en million ton dansk affald indsamlet fra kommunerne kan bruges til at producere biogas. Heraf er hovedparten køkkenaffald.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: