Biogas er en dyr løsning for samfundet

BIOGAS – Det er ekstremt dyrt for samfundet, når landmændene hælder majs og fibermasse i gyllen i biogasanlæg, viser ny rapport fra Københavns Universitet.

Biogas er samfundsøkonomiske en dyr løsning. /Foto: Lemvig Biogas

Endnu en analyse – denne gang fra Institut for Fødevare og Ressourceøkonomi på KU – bekræfter, at biogas ikke er den økonomiske vidunder-løsning på klima- og miljøproblemer i landbruget, som tidligere rapporter og beregninger ellers har vist, skriver Ingeniøren.

Analysen, der tager udgangspunkt i aktuelle anlæg, når frem til en fortrængningspris for hvert ton CO2 på 1.300 kr. højere end i en tilsvarende rapport fra 2005, som endda gav et lille overskud

Majs og ekstra fiber
Ifølge seniorforsker Brian H. Jacobsen fra Institut for Fødevare og Ressourceøkonomi (IFRO), som står bag den aktuelle rapport, skyldes forskellen både beregningsteknik, og at anlæggene skal købe tilsætning til gyllen.

- I runde tal tegner de beregningstekniske ændringer sig for omkring 500 kroner, mens køb af majs og ekstra fiber til at forbedre biogasprocessen koster 300-400 kroner per ton CO2. Sådan noget som et øget statstilskud forhøjer kun skyggeprisen med cirka 50 kroner, forklarer han til Ingeniøren.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: