Bier kan vaccinere jordbær mod svamp

ØKOLOGI – Bier er måske et mere effektivt middel mod skimmelsvamp i jordbær end kemisk sprøjtegift. Det viser et forskningsprojekt, støttet af EU.

Bier kan være med til at beskytte økologiske jordbær mod angreb af svampesygdomme.

Økologiske jordbrugsforskere fra seks EU-lande står bag en række forsøg, hvor honning- og humlebier er blevet podet med mikroorganismer, som kan bekæmpe brun skimmelsvamp.

Bierne blev brugt i jordbær, hvor de viste sig at være meget effektive, idet udbyttet steg med 50 pct. Halvdelen af fremgangen skyldes bedre bestøvning, mens den anden halvdel skyldes mikroorganismerne, vurderer forskerne.

Jordbær er et af de mest sprøjtede afgrøder, fordi de lækre, røde bær let bliver angrebet af svampesygdomme.

De flyvende læger
- Vi kalder bierne i forsøget for ‘de flyvende læger’, fortæller den finske forsker Heikki Hokkanen, som er koordinator for forskningsprojektet.

- Når jordbærblomsten har haft besøg af en bi, der er podet med mikroorganismerne, er planten så at sige vaccineret mod svampeangreb, forklarer Heikki Hokkanen ifølge ICROFS, International Centre for Research in Organic Food Systems.

Bistadernes dørmåtte
Selve podningen af bierne sker ved at lægge en ‘dørmåtte’ med det biologiske bekæmpelsesmiddel i pulverform ved udgangen af bistaderne. Bierne får pulveret på sig og efterlader det på de bær- og frugtblomster, som de lander i for at for at bestøve.

I forsøget brugte man midlet Prestop Mix, som er godkendt til økologisk produktion. Midlet indeholder mycelium og sporer fra svampen Gliocladium catenulatum J1446.

Podningen kræver dog særlig tilladelse og er endnu ikke tilladt på almindelige jordbærmarker.

Projektet BICOPOLL er et af fjorten projekter som indgår i det økologiske forskningssamarbejde CORE Organic II.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: