Bi-glade piger udvikler smart system til hjælp for bierne

NATUR – Tre piger fra Borupgaard Gymnasium i Ballerup har udviklet et smart system, der kan hjælpe vores bier. Systemet har sikret dem sejren ved årets finale i opfinderkonkurrencen Science Cup.

De tre bi-glade gymnasiepiger fra Ballerup blev vinderne af Science Cup 2017-2018 med projektet »Bekæmpelse af varroamiden«. Foto: IDA Science Cup

Tre piger fra Borupgaard Gymnasium i Ballerup har udvikling et smart system, der kan hjælpe vores bier. Systemet har sikret dem sejren ved årets finale i ingeniørforeningen IDAs opfinderkonkurrence Science Cup.

Pigerne har udviklet et klæbepapir med feromon til bistadet til at bekæmpe varroamiden, der er en trussel for bierne. Miderne springer på bierne fra blomsterne, og i dag sprøjter man mod miderne, men det skader også bierne.

Med pigernes opfindelse skader man hverken bierne eller honningen, når miderne skal bekæmpes, og dommerne mener, at pigerne har fundet en innovativ og nytænkende løsning på et meget samfundsrelevant problem – både nationalt og globalt.

Studietur og kontant præmie
1. pladsen udløser en studietur til München eller til Slush – Europas største tech-StartUp event, og da piger også modtager UL’s The International Prize for bedste internationale perspektiv, får hvert medlem af vindergruppen desuden 2.000 kroner.

2. pladsen går til et hold fra Rødkilde Gymnasium i Vejle, som har udviklet et armbånd til hørehæmmede, der hjælper dem med at orientere sig udendørs. Armbåndet kan optage lyde og omdanne dem til vibrationer, som de kan mærke på deres arm. De fire piger løber desuden med Ellerhammerprisen, der uddeles af Ellehammerfonden og gives for udvikling af bedste prototype.

En tablet, der i kontakt med vand bliver til øl, udløser en 3. plads til fem drenge fra Falkonergårdens Gymnasium på Frederiksberg. Tabletten består kun af tre komponenter og kan reducere udledning af kuldioxid i atmosfæren ved produktion af normale øl.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: