Bangladesh får rent drikkevand

DRIKKEVAND – Verdens største anlæg forvandler stærkt forurenet flodvand til rent drikkevand i Bangladesh. Det sker med hjælp fra Danmark.

Det store anlæg renser millioner af liter vand. Det skal levere 450 millioner liter vand dagligt, når det er fuldt udbygget. (Foto: Ulla Skovsbøl)

Bangladesh er med dansk bistand i gang med at opføre et af verdens absolut største anlæg, som omdanner stærkt forurenet flodvand til rent drikkevand.

Vandbehandlingsanlægget Saidabad Water Plant skal levere 450 mio. liter vand dagligt, når det er fuldt udbygget. Dermed vil det sikre vandforsyningen til en tredjedel af hovedstaden Dhakas otte millioner indbyggere.

800 millioner mennesker har ikke adgang til rent drikkevand
Bangladesh er af de mange ulande, som har store svært ved at skaffe tilstrækkelige mængder af rent vand til sine 160 millioner indbyggere. Ca. 800 millioner mennesker verden over har stadig ikke har adgang til rent drikkevand.

Rent vand, er afgørende for menneskers sundhed og velfærd, for fødevare-og energiproduktion, for sunde og stabile økosystemer – men også for social, økonomisk og politisk stabilitet. Samtidig er den vigtige, men begrænsede ressource under stigende pres.

Det gode vand er truet af klimaforandringer, urbanisering, befolkningstilvækst og forurening. Det går dog fremad mange steder i verden. Andelen af verdensborgere som har adgang til rent vand steg fra 76 procent i 1990 til i 86 procent i 2010. Kina og Indien har oplevet de største fremskridt.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: