Bæredygtigt Landbrug dumper ved kildetjek

Unfair og uetisk. Syv ud af 10 kilder, der har optrådt i en pressemeddelelse udgået fra protestbevægelsen Bæredygtigt Landbrug, føler sig dårligt behandlet, fejlciteret eller ført bag lyset, skriver fagbladet Journalisten.

Et flertal af kilder føler sig dårligt behandlet, feljciteret eller ført bag lyset, viser et kildetjek, Journalisten.dk har foretaget af pressemeddelelser fra Bæredygtigt Landbrug.

Kilderne i syv ud af ti pressemeddelelser fra Bæredygtigt Landbrug føler sig uretfærdigt behandlet eller spændt for en vogn af Bæredygtigt Landbrug. Det viser en gennemgang, der bringes i det nummer af Journalisten, der udkommer i denne uge.

Lars Fischer fra vandværkernes interesseorganisation Danva blev for eksempel interviewet uden at vide det.

- Han fortalte ikke, at han var i gang med at lave en pressemeddelelse. Der er vel nogle etiske regler for, hvordan journalister arbejder?

En landmand på en traktor

En medarbejder i et ministerium blev en dag ringet op af en “landmand”, der sad på sin traktor.

- Jeg skal lige slukke for motoren, forklarede landmanden, der ønskede at vide noget om randzoner. Kort tid efter fandt fagpersonen ud af, at han i realiteten havde medvirket i et interview. Hans udtalelse lå nemlig på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside, skriver Journalisten.dk

Bæredygtigt Landbrug laver ifølge sin hjemmeside omkring 200 pressemeddelelser om året.

Fagbladet Journalisten har talt med kilderne i 10 pressemeddelelser. Fire kilder er blevet interviewet uden at vide det. To vidste godt, at de gav et interview, men fik ikke det citattjek, de var blevet lovet. En enkelt kilde optrådte i direkte citat – selv om journalisten fra Bæredygtigt Landbrug tydeligvis ikke havde talt med ham.

Jeg er lidt rystet

Da Journalisten præsenterer undersøgelsen for Bæredygtigt Landbrugs mediechef, Jakob Tilma, er reaktionen:

- Jeg er lidt rystet. Vi er kun interesseret i at behandle folk fair. Vi skal bruge folks citater, som de er sagt, og vi skal stå inde for, hvem vi er, siger Jakob Tilma.

Efter at have set de ti eksempler siger Jakob Tilma, at resultatet kan skade foreningens omdømme.

- Det kan blive sværere at komme igennem til nogle kilder, fordi det ikke er kørt efter bogen. Men proportionerne skal også med. Der er ingen, der er kommet til skade. Ikke for at negligere det – men konsekvenserne har ikke været store, siger han.

Han understreger dog, at det ikke er i overensstemmelse med god journalistisk etik at ringe op til kilder, der ikke ved, at de taler med en journalist.

Bæredygtigt Landbrugs medieafdeling er det seneste år vokset fra to til fire journalister. Det er den samme journalist, der står bag de 10 artikler, som Journalisten har undersøgt nærmere. Han har nu fået en skriftlig advarsel.
Journalisten har valgt de seneste 10 pressemeddelelser, dog har vi fravalgt dem, hvor der optræder politikere som kilder.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: