Atmosfærens indhold af CO2 over 400 ppm

Indholdet af CO2 i atmosfæren er for første gang over 400 ppm. /Foto: Colourbox

KLIMA – For første gang i menneskehedens historie når indholdet af CO2 i atmosfæren over 400 ppm. Det er langt over, hvad kloden kan tåle, hvis vi skal holde os under en temperaturstigning på to grader C i dette århundrede.

Keeling-kurven, som viser atmosfærens indhold af CO2, er for første gang nået over 400 ppm.

For første gang i menneskehedens historie er indholdet af CO2 i atmosfærens nået over 400 ppm.

Det viser den såkaldte Keeling-kurve og data fra Mauna Loa observatoriet på Hawaii, som siden 1958 har målt indholdet af CO2 i atmosfæren.

Eksperter kalder det en ‘dyster milepæl’ og siger, at vi helst skal holde os under 350 ppm for at begrænse de værste følger af den globale opvarmning.

- Vi har vidst i lang tid, at vi snart ville passere 400-mærket, siger Bill McKibben, som er stifter af kampagnegruppen 350.org.

- Problemet er, at vi passerer det uden nogen reel national eller international indsats for at bremse produktionen af CO2. Så det er en helt igennem en dyster milepæl, siger McKibben til RTTC, Responding to Climate Change.

Skræmmende nyheder
Socialdemokraten Dan Jørgensen, der er næstformand for EU-parlamentets miljøudvalg og sidder med tæt på forhandlingerne om EU’s kvotesystem, kalder det ‘bad news’.

- Det er skræmmende nyheder, at vi nu har passeret de 400 ppm. Det bør få alarmklokkerne til at ringe hos beslutningstagere over hele verden. Vi har kun meget få år, hvis vi skal forhindre at klimaet løber løbsk, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

317 ppm i 1958
Forskerne har i mange år advaret imod, at indholdet af CO2 i atmosfæren stiger yderligere. De har anbefalet, at man holder sig under 350 ppm, hvis man skal holde sig under en global temperaturstigning på to grader C i dette århundrede.

Den magiske grænse på 400 ppm blev for første gang krydset 9. maj 2013. Da observatoriet foretog de første målinger i 1958, lå niveauet på 317 ppm.

  • Den globale opvarmning er menneskeskabt og skyldes primært afbrænding af fossile brændstoffer som kul og olie.
  • 400 ppm betyder, at der er 400 kuldioxid-molekyler ud af en million molekyler i atmosfæren.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: