Arla forærer 15 tons ost til FødevareBanken

FØDEVAREBANKEN – Arla donerer 15 tons ost til socialt udsatte. Ruslands importforbund har gjort ostene usælgelige, også i andre lande.

Ruslands importforbud gør det svært for Arla at sælge visse typer ost. I stedet forærer mejerigiganten nu 15 tons ost til kriseramte kvinder og børn, hjemløse, sindslidende og misbrugere i Danmark. Foto: Arla

Da Rusland i august valgte at stoppe al import af bl.a. mejeriprodukter fra EU, stod Arla pludselig tilbage med store mængder ost og smør, der pludselig ikke længere kunne sælges til det russiske marked.

Siden har Arla formået at anvende stort set alle de ramte varer på andre markeder, men en mindre del af produkterne kan af forskellige årsager ikke længere ompakkes og sælges. Enten fordi det ville blive for dyrt at erstatte den russiske emballage eller fordi nogle af ostene indeholder særlige krydderier, der ikke tåler ompakning.

Kan ikke ompakkes
Nogle af varerne er f.eks. glas med hvide ostetern i olie, der ikke kan ompakkes uden at lide skade, mens der i andre tilfælde er tilsat krydderier, der gør, at ostene ikke kan omsmeltes.

I stedet for at kassere varerne har Arla indgået en aftale med fødevareBanken om, at organisationen modtager ostene. FødevareBanken er en humanitær organisation, som indsamler frisk overskudsmad fra fødevarebranchen og uddeler den til sociale organisationer, der hjælper udsatte borgere som eksempelvis kriseramte kvinder og børn, hjemløse, sindslidende og misbrugere i Danmark.

- Det er lykkedes os at sælge næsten alle de varer, vi allerede havde produceret til Rusland, da importforbuddet kom. Der er meget lidt tilbage, men vi ønsker ikke, at gode fødevarer skal gå til spilde, så vi er glade for, at fødevarebanken kan få gavn af de resterende produkter, som vi ellers ville være nødt til at kassere, siger CSR-chef i Arla, Maja Møller.

Leveres af flere omgange
De 15 tons ost fra Arla bliver leveret til fødevarebanken af flere omgange i løbet af november måned. Der er tale om hvid ost i tern af varemærket Arla Apetina og flødeost af varemærket Arla Natura i en række forskellige varianter, der ikke kan købes i danske butikker – f.eks. blåbær, oliven, rucola, chokolade m.fl.

- Vi er meget glade for Arlas donation. For os er der tale om en meget stor donation, som kan komme flere tusinde borgere til gode. Samtidig går ostene ikke til spilde, så det er en win-win situation, siger direktør i fødevareBanken, Karen-Inger Thorsen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: