AP Pension investerer 1,2 milliarder i landbrug

LANDBRUG – AP Pension investerer 1,2 milliarder kroner i trængte landbrug og unge landmænd, der ikke kan få lån i banken.

Günther og Christa Lorenzen omlagde for 30 år siden deres landbrug og leverer nu biodynamisk mælk til mejeriet Naturmælk i Sønderjylland. Men de ejer ikke længere gården. Foto: Naturmælk

De seneste to år har pensionskassen AP Pension investeret i landbruget. Pensionskassen har afsat 1,2 milliarder kroner til at opkøbe landbrug, der er på randen af konkurs. Dermed kan man tilbyde unge landmænd langsigtede lån, når de skal i gang.

- Vi kan tilbyde landmændene langsigtede penge og ro til at drive bedriften. Det vigtige for os er, at landmanden er god til at få udbytte af dyrene eller jorden, siger Søren Dal Thomsen, der er administrerende direktør i AP Pension til DR Syd.

- Når det så går op og ned med høsten eller mælkepriserne, kan vi hjælpe med at klare de udsving.

Økologisk landbrug
En af de landmænd, der har benyttet sig af AP Pensions investeringer, er Günther Lorentzen, der ejede et økologisk landbrug i Tønder.

Sidste år lod han pensionskassen købe hans gård for at sikre, at hans landbrug kunne blive ved med at løbe rundt.

- Det har givet mig langt færre bekymringer. Jeg behøver kun koncentrere mig om at dyrke mit landbrug nu. Jeg skal ikke længere spekulere over, hvordan jeg kan drive det videre, siger Günther Lorentzen til DR Syd.

Pensionskassen har indtil videre brugt 550 millioner kroner, og flere investeringer er på vej. Målet er, at investeringer skal give et stort afkast til pensionskassens kunder.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: