Anne Mie løslades fra russisk fængsel

Bag tremmer for at beskytte Arktis. I forgrunden Anisette ved et støttearrangement for Anne Mie og de 29 andre fængslede i Rusland Foto: Uffe Weng / Greenpeace

Det var en glad og lettet Anne Mie Roer Jensen, der for godt en time siden fik at vide, at hun snart slipper ud.

Efter lidt over to måneder i russisk varetægtsfængsel kan den danske styrmandselev fra Greenpeace-skibet Arctic Sunrise, Anne Mie Roer Jensen, løslades mod kaution.

Sådan lød det fra Primorskiy Court i Skt. Petersborg for et øjeblik siden, der har behandlet hendes sag om forlængelse af varetægten på tre måneder. Greenpeace skal overføre kautionssummen på to millioner rubler (ca. 340.000 kr.), hvorefter Anne Mie kan blive løsladt. Det er ikke meldt ud, hvornår dette kan ske.

Domstolen har endnu ikke informeret ud om de præcise forhold, som Anne Mie og de øvrige fra besætningen vil blive løsladt under. Greenpeace ved derfor ikke, om hun kommer i husarrest, om hun kan gå frit omkring og få besøg af familie og om hun skal blive i Rusland. De russiske myndigheder har hendes pas.

De løsladte er fortsat anklaget for hooliganisme, der kan give op til syv års fængsel, og selv om myndighederne har trukket piraterianklagen, så er det ikke sket skriftligt, som det skal.

- Jeg er meget lettet og glad på Anne Mie og familiens vegne. Det har været to lange måneder i russisk fængsel, hvor Anne Mie har siddet for en forbrydelse, hun ikke har begået, siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace.

Løsladelserne giver håb om, at denne farce snart vil ophøre, og Anne Mie kan komme hjem.

- Hun er dog forsat anklaget for hooliganisme, der har en strafferamme på op til 7 år, og vi vil fortsætte med at kæmpe for, at anklagerne mod alle 30 frafaldes, siger Burgwald.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: