Alternativet: 28 milliarder til grøn omstilling

KOMMENTAR – Alternativet vil sætte skub i den grønne omstilling og prioriterer i et nyt finanslovsforslag blandt andet øget klimabistand, grøn forskning og udvikling, omlægning til økologi, afgiftsfritagelse af elbiler og billigere frugt og grønt. Samtidig ruller vi den nuværende regerings grønne besparelser tilbage.

Alternativet vil investere i øget klimabistand, grøn forskning og udvikling, omlægning til økologi, afgiftsfritagelse af elbiler og billigere frugt og grønt. Foto: Colourbox

Af Christian Poll, klimaordfører for Alternativet

Alternativet fremlægger i morgen et historisk ambitiøst finanslovsforslag, der sammen med et skatte- og fordelingsmæssigt udspil vil flytte rundt på 120 milliarder frem til 2020.

Det sker blandt andet for at opprioritere Danmarks grønne indsats til fordel for klima, natur og miljø.

I alt afsætter vi 28 milliarder til den grønne omstilling. Vi øger indsatsen over det meste af linjen og prioriterer blandt andet øget klimabistand, grøn forskning og udvikling, omlægning til økologi, afgiftsfritagelse af elbiler og billigere frugt og grønt. Samtidig ruller vi den nuværende regerings grønne besparelser tilbage.

Vi skal investere massivt
Det gør vi af en eneste grund: Fordi det er det, de udfordringer, vi står over for, kalder på. Fordi jorden kalder.

Hvis vi skal have held med at bremse klimakrisen – og det skal vi – skal vi investere massivt og på alle niveauer for at reducere udledningen af drivhusgasser og skabe en grønne fremtid til gavn for os alle, for naturen og dyrene og de fremtidige generationer.

Det nytter ikke noget at være fodslæbende, det nytter ikke at udskyde investeringer i den grønne omstilling, vi skal handle nu, hellere i går end i dag, hvis vi skal have en chance for at få klimaforandringerne under kontrol.

Flyrejser, benzin og kød skal være dyrere
Derfor henter vi også pengene ved at øge afgifterne på mange af de ting, der bidrager negativt og øger forstærker den globale klimakrisen. Det gælder eksempelvis flyrejser, benzin- og dieselforbrug og forbrug af okse- og kalvekød.

For at det ikke skal ramme socialt skævt, fordobler vi den grønne check, som er det fradrag, der gives til de med de laveste indkomster for at kompensere for de grønne afgifter, de betaler.

Jeg er godt klart over, at det for mange måske vil være kontroversielt at have afgifterne, sådan som vi nu foreslår fra Alternativets side, men for os at se, er det den bedste vej at gå. Det kommer altid til at påvirke nogen, når vi vil ændre verden. Det kræver noget af os.

Stor fælles opgave
Men den investering, vi gør, får vi mange gange tilbage i form af en sundere planet, et klima i balance, en natur i fremgang.

Der er faktisk ikke noget, jeg hellere vil investere i. Jeg vil investere i vores fremtid. Vores børn og børnebørns fremtid. Jeg håber, at så mange af Folketingets øvrige partier som muligt vil være med. Og jeg håber, at så mange grønne organisationer og civilsamfundsorganisationer som muligt vil være med. Jeg håber, at så mange danskere som muligt vil være med.

Vi har en stor, fælles opgave, men hvis vi står sammen og arbejder for det samme mål, kan vi løse den. 28 milliarder til grøn omstilling er en start. En ambitiøs start. Men vi er kun lige begyndt.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: