ALDI udfaser buræg i butikker verden over

BURÆG – ALDi Nord, som er en af verdens største discountkæder, vil i løbet af de kommende år fjerne buræg fra hylderne i sine mange butikker.

Den tyske discountkæde Aldi, der har 230 butikker i Danmark, er den seneste i rækken af butikker, der vil indstille saget af buræg. Foto: Anima

Den tyske supermarkedskæde Alid vil fjerne buræg fra butikshylderne. I første omgang i sine danske butikker, men på længere sigt i alle butikker. fra Det betyder, at buræg bliver bandlyst i 4.870 butikker verden over.

Det sker i et samarbejde med dyrevænsorganisation Anima i Danmark og Open Wing Alliance, som er en international koalition mod buræg. Hos koalitionens danske medlem, Anima, vækker beslutningen stor begejstring.

- Vi er meget glade for, at ledelsen har lyttet til os, og vi glæder os over, at en stor koncern som ALDI vælger at indføre en totalt burægfri politik. Det sender et stærkt signal til hele branchen om, at det er forkert at holde høns på så lidt plads, at de ikke engang kan strække vingerne, siger Lina Lind Christensen, kampagnechef i Anima.

ALDI´s nye dyrevelfærdspolitik skal på globalt plan træde i kraft senest i 2025, men for kædens danske butikker opererer man med en væsentligt kortere udfasningsperiode:

- For ALDI Danmark er en endelig udfasning realistisk allerede i 2020, hvis ikke før, siger Pia Halldorsson, CSR Manager i ALDI Danmark.

Forbrugerne forventer ansvarlighed
I USA og adskillige europæiske lande som for eksempel Tyskland har det i flere år været normen, at virksomheder bevæger sig væk fra salg af buræg. Nu er udviklingen for alvor nået til Danmark, og en stribe af de allerstørste kæder har allerede meddelt, at de indstiller salget af buræggene.

Det gælder Føtex, Bilka, Netto, Irma, Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Fakta og Lidl. Dermed er der kun få supermarkeder tilbage, som endnu ikke har indført en burægfri politik. Det gælder blandt andet Rema 1000 og MENY.

Udfaser også skjulte buræg
Allerede i april besluttede ALDI Danmark at udfase de såkaldte skjulte buræg i deres forarbejdede varer. Nu tager kæden skridtet fuldt ud og siger også farvel til skalæg, lagt af burhøns.

Ifølge Anima findes der ca. 1,8 millioner burhøns i Danmark. De holdes i bure, hvor der må være 13 høns pr. kvadratmeter, hvilket giver hver høne en plads, hvad der svarer til lidt over et A4-ark at leve hele sit liv på. Hønsene kommer aldrig udenfor.

Anima samarbejder med virksomheder med henblik på at få dem til at stoppe med at bruge buræg. Du kan finde en liste med de burægfri virksomheder hos Anima.

Anima lancerede for nylig filmen Mit liv som burhøne, som viser den grusomme virkelighed for hønsene, der producerer buræg i Danmark. Filmen gik viralt på de sociale medier og er ifølge Anima blevet set af knap en million mennesker.

Du kan se filmen her.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: