Magasin dropper æg fra burhøns

BURHØNS: Lagkagehuset og Magasin dropper æg fra burhøns. I 2013 var det Toms, der sagde farvel til buræg. Siden da har dyreværnsaktivisterne i Anima arbejdet på at få flere virksomheder til at følge trop.

Både Magasin og Lagkagehuset stander salget af buræg, som indgår i kager, flødeboller og mange andre produkter. Foto: Anima

Anima melder om godt nyt for hønsene. Salget af buræg er i frit fald og både forbrugere og kendte virksomheder siger i stigende grad nej til de kontroversielle æg.

I 2013 droppede Toms buræg. Siden da har Anima arbejdet på at få flere virksomheder til at følge samme spor. Nu har Lagkagehuset droppet æg fra burhøns, og Magasin går samme vej.

Hos Magasin betyder det, at man fremover vil kunne købe flødeboller uden buræg i stormagasinets chokoladeafdeling.

I stedet er Magasin gået over til at bruge økologiske æggehvider. For hønsene er det en voldsom opgradering af velfærden, fordi de får lejlighed til at komme udenfor og får mulighed for at skrabe i jorden, støvbade og udfolde deres naturlige adfærdsmønster.

Hos Lagkagehuset bliver alt bagværk fremover uden buræg.

Stigende bevidsthed
- Vi oplever en stigende bevidsthed om de forfærdelige forhold, burhøns lever under, hvor dyrene er stuvet sammen på alt for lidt plads. Flere og flere virksomheder erkender deres ansvar, og vi arbejder for, at den positive udvikling fortsætter, siger kampagnechef i Anima, Lina Lind Christensen.

Buræg er ofte skjult i forarbejdede fødevarer, hvor ingen tænker over at æg er brugt. Det gælder også virksomheder, der nogen gange ikke selv er opmærksomme på, at de bruger buræg. Her er Anima klar med råd og vejledning, og mange omlægger efterfølgende deres produktion, så de kan undgå buræg.

Andre virksomheder, der har sagt nej til buræg, er blandt andet Brdr. Price, Løgismose, Meyers Svansø, Irma, Hellmann’s, Summerbird og Arla. Udviklingen går dermed i retning af, at det bliver nemmere for forbrugerne at undgå de skjulte buræg, som ofte anvendes i forarbejdede fødevarer, og hvor der ikke er krav om mærkning af hvilke typer æg, der anvendes.

Fakta om burhøns

  • Der er ca. 1,8 mio. burhøns i Danmark.
  • De lever i store produktionsanlæg, hvor der typisk holdes 50.000 høns.
  • I burene må der være 13 høns pr. kvadratmeter, hvilket giver hver høne, hvad der svarer til lidt over et A4-ark at leve hele sit liv på.
  • Hønsene kommer aldrig udenfor.
  • Salget af buræg har været faldende i Danmark side 2010.
  • Anima kontakter løbende virksomheder mhp. at bede dem droppe buræg.

Kilde: Anima

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: