Aktivister til tops i Europas største kulkraftværk

KLIMA – Linn Sofie Børresen bestiger sammen med andre Greenpeace-aktivister Europas største kulkraftværk i Polen.

Hvis Jorden var et hus, der stod i flammer, så svarer det til, at vi i øjeblikket kaster små spande med vand på det. Vi har kun 12 år til at dæmme op for den globale klimakrise. Det er derfor, jeg sidder heroppe, siger Linn Sofie Børresen. Foto: Greenpeace

En gruppe Greenpeace-aktivister, som omfatter 27-årige danske Linn Sofie Børresen, klatrede tidligere i dag op i en 180 meter høj skorsten på Europas største kulkraftværk i Polen. Det skete som en del af et opråb til verdens politiske ledere, der fra næste uge deltager i FN-klimatopmødet COP24.

Med aktionen ønsker Greenpeace at understrege, at det er helt afgørende, at politikerne nu tager ansvar og udviser øjeblikkelig handling for at dæmme op for den globale klimakrise.

- Det er lidt som scenen fra en George Orwell-roman, når man ser sig omkring heroppe, fortæller Linn Sofie Børresen fra 120 meters højde af skorstenen på Europas største kulkraftværk, hvor Linn og en gruppe af ti polske og internationale aktivister har slået lejr siden i morges.

Ifølge Greenpeace er aktionen hidtil forløbet fredeligt, men politi og beredskab venter på at arrestere aktivisterne, når de kommer ned igen – og det sker for Linns vedkommende i dag, mens seks andre har ambitioner om at blive i toppen af kulkraftværket helt frem til torsdag.

Hvis jorden var et hus, der stod i flammer…
- Hvis jorden var et hus, der stod i flammer, så svarer det til, at vi i øjeblikket kaster små spande med vand på det. Der er virkelig behov for handling. Vi har bare ikke nogen ny jordklode, vi kan flytte til, når denne her er ubeboelig. Og videnskaben siger jo, at vi kun har 12 år til at dæmme op for den globale klimakrise. Det er derfor, jeg sidder her oppe, siger Linn Sofie Børresen.

Det forestående klimatopmøde finder sted på baggrund af den meget omtalte rapport fra FN’s klimapanel, der forleden gjorde klart, at vi kun har 12 år til at bremse klimaforandringer, så temperaturen holder sig under målet fra Paris-aftalen på 1,5 graders stigning.

- Vi står over for klimaudfordringer, der er endnu mere alvorlige end dem, der var baggrunden for Paris-aftalen. Vinduet er blevet mindre, og der skal tages radikale skridt, hvis vi skal nå målet om at holde os inden for en 1,5 graders temperaturstigning. Det er helt afgørende, at politikerne tager både mod og ambitioner med sig, når de ankommer i Katowice på søndag, siger Jens Mattias Clausen, klimapolitisk rådgiver i Greenpeace og leder af den internationale Greenpeace-delegation til COP24.

FAKTA: Kul i Danmark

  • Der er tre kulkraftværker tilbage i Danmark: Esbjergværket, Nordjyllandsværket og Fynsværket.
  • Danmark udledte i 2017 6,2 millioner tons CO2 i forbindelse med kulforbrug.
  • Kul skal udfases 2030 jf. regeringens energiaftale 2018.
  • Esbjergværket (Ørsted) udfases dog i 2023.
  • 12,3 procent af Danmarks samlede udledning af drivhusgasser kommer fra kul.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: