Aktion på kulkraftværker i Polen

Aktivister fra Greenpeace demonstrerer i aften og i nat på seks kulkraftværker i Polen. Foto: Gorden Wlters/Greenpeace

KLIMATOPMØDE – Som optakt til FNs klimatopmøde får seks polske kulkraftværker lørdag aften og nat besøg af Greenpeace-aktivister, der projekterer budskaber op i stor størrelse.

Op til FNs klimatopmøde COP 19 i Warsawa, der indledes mandag, projekterer Greenpeace lørdag aften og nat klima-budskaber op i stor størrelse på seks polske kulkraftværker.

Budskaberne kommer også på dansk – ligesom på sprogene fra de øvrige 17 lande, der har tilfangetagne aktivister i Rusland; ‘Her begynder klimaforandringerne’ og ‘Her begynder Arktis at smelte’.

Aktionen er et opråb til verdens regeringer om at udfase kul, olie og gas i en hurtig grøn omstilling til fordel for sol, vand og vind for at begrænse de katastrofale følger af klimaforandringer.

Olie- og kulindustriens interesser
- Det er på tide, at verdens regeringer stopper med at følge de sorte energiindustriers interesser. Det er på tide, at planetens og dens beboeres interesser kommer før olie- og kulindustriens, siger Kumi Naidoo, generalsekretær i Greenpeace International.

- Verdens lederes håbløse mangel på evne til at indgå bindende klimaaftaler har gjort os afhængige af almindelige menneskers mod til at sætte deres egen frihed på spil for at beskytte vores fremtid mod klimaforandringerne.

- Folk som de 30, der er anholdte på 52. dag i Rusland. Det er jo dybt ironisk, at de sidder indespærrede i et iskoldt fængsel i Rusland, mens industrien har ubegrænset adgang til regeringerne på klimatopmødet, siger han.

Polen blokerer i EU
Klimatopmødet afholdes i år i Polen, hvor 90% af landets økonomi er baseret på fossile brændsler, og som blokerer EU i at hæve ambitionerne og komme med konkrete reduktionsmål.

- Det er afgørende, at verdens regeringer ikke lader sig blokere af Polen, men sætter tempoet og ambitionerne i vejret, siger Mads Flarup Christensen, generalsekretær for Greenpeace Norden.

- De igangværende reduktioner skal gennemføres og de skal binde sig til nye reduktionsmål allerede fra 2014. Samtidig skal forhandlingerne i år lede direkte frem mod en klimaaftale, der kan gøres færdig i 2015 og kan holde den globale temperaturstigning under to grader, understreger han.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: