Afrikas bønder kan levere økologi til Vesten

AFRIKA – Økologisk boom i de rige lande kan løfte småbønder ud af sult og fattigdom. FN ser stort potentiale for eksport til Europa.

Mere end 30.000 småbønder i Uganda har omlagt deres små jordlodder til økologisk drift. Foto: Svend Jensen

 

Et boomende vestligt marked for økologiske fødevarer tænder håb for fattige småbønder i Afrika.

FN’s afdeling for handel og bæredygtig udvikling, UNCTAD, mener, at økologisk landbrug er vejen frem for titusinder af småbønder i bl.a. Uganda, Tanzania og Kenya.

- Mange småbønder kan forbedre deres levevilkår ved at lægge om. Økologi opfylder alle betingelser for bæredygtig handel og giver adgang verdensmarkedet, fordi efterspørgslen stiger mere end produktionen kan følge med, siger Andrew Stevenson, der er økonom i UNCTAD i Geneve.

Andrew Stevenson: Økologi opfylder alle betingelser for bæredygtig handel og giver adgang verdensmarkedet. Foto: Gustav Bech

Fredag i sidste uge deltog han sammen med andre eksperter og forskere i en konference i København om økologisk landbrug i Afrika og mulighederne for at sælge produkterne til købedygtige forbrugere i USA og Europa.

30.000 øko-bønder i Uganda
I Uganda har mere end 30.000 bønder med nogle få hektar jord allerede omlagt deres små landbrug.

- Mange er interesseret, fordi de ikke har råd til at købe kunstgødning og sprøjtemidler. Desuden har de svært ved at sælge deres varer. Vi kan tilbyde dem markedsadgang, og det er meget vigtigt. Derfor ser de økologien som en mulighed, siger Brian Ssbunya, der er leder af eksportfirmaet African Organic.

Firmaet leverer blandt andet frugt til en ny yoghurt fra Thise Mejeri.

Markedet kan blive en løftestang
Judith Kyst, der er generalsekretær i Max Havelaar Danmark, forudser, at den nuværende trend med markant stigende salg af fair trade og økologi vil fortsætte i de kommende år.

Hun mener, at markedet kan bruges til at løse store globale problemer som overudnyttelse af miljøet og fattige levevilkår i den tredje verden.

- Sådan som markedet er drevet lige nu, ser jeg markedet som en kæmpe løftestang, hvis vi ellers kan finde ud af bruge det effektivt, siger hun.

Verdensmarkedet for økologi er firedoblet på ti år og ventes i år at nå op på 40 milliarder dollars.

Højere udbytter med økologiske metoder
Forskning og praktiske erfaringer viser, at de fleste bønder i den tredje verden opnår højere udbytter i marken, når de omlægger til økologi.

Større biologisk indsigt og bedre teknik er samtidig med til at forbedre dyrkningsjorden og forhindrer erosion, som er et af de største problemer i Afrika.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: