Global tøjkæde fjerner farlig kemi

FARLIG KEMI – Greenpeace har aflsløret hvor giftig den internationale tøjindustri er. Afsløringerne har nu presset den store Mango-tøjkæde til at sige ja til at udfase de giftige kemikalier, der er stærkt forurenende og ødelægger både miljø og tekstilarbejdernes sundhed.

En model fotograferet af Greenpeace ved Qiantang River, der er forurenet af kemikalier fra områdets tøjindustri. (Foto: Lance Lee / Greenpeace)

Listen af globale tøjkæder, der tilslutter sig Greenpeace’ Detox-kampagne, er blevet lidt længere. Den globale tøjkæde, Mango, følger nu i fodsporene på verdens største tøjkæde, Zara, og udfaser brugen af alle giftige kemikalier i tøjproduktionen. Udfasningen forventes afsluttet i 2020, oplyser Greenpeace.

Forpligtelsen til at fjerne kemikalierne kommer i forlængelse af en Greenpeace-rapport fra den 20. november, der afslørede massive mængder af giftige kemikalier i tøj fra store globale tøjkæder. Heriblandt Zara, Mango, Calvin Klein, Levi’s og ikke mindst mærkerne Jack&Jones, Vero Moda og Only fra den danske Bestseller-koncern.

Hormonforstyrrende kemikalier hører fortiden til
Men mens Bestseller stadig ikke vil fjerne de giftige kemikalier fra tøjet, så er der med Mango tilføjet endnu et tøjfirma på listen over firmaer, der gerne vil fjerne kemikalierne.

- Mango og Zara har vist, at giftige kemikalier hører fortiden til. Med denne forpligtelse følger Mango nu i fodsporene på H&M, Marks & Spencer, Nike, Adidas og ikke mindst Zara i kampen mod kemikalierne, siger kemimedarbejder i Greenpeace, Erik Albertsen.

- Allerede i løbet af juli 2013 har Mango forpligtet sig til at fjerne alle perfluorerede stoffer (PFC), og det sender et klart signal til tekstilindustrien, at det er slut med at bruge hormonforstyrrende kemikalier. Det er glædeligt for både forbrugerne, miljøet og de mennesker, der bor i områder, hvor tekstilproduktionen med de giftige kemikalier foregår, siger han.

Forfærdelige konsekvenser for Kinas befolkning
Netop den massive forurening har Greenpeace sat under lup. I går udgav Greenpeace en rapport om de forfærdelige konsekvenser, som den kinesiske befolkning lever under i områder med stor tekstilproduktion.

- Miljøet bliver ødelagt, når producenterne skyller de farlige kemikalier ud i naturen, efter de er blevet brugt. Producenterne er med til at forurene naturen med svært nedbrydelige og sundhedsskadelige kemikalier. Hvis firmaerne mener, at de vil producere miljøvenligt tøj, så bør de straks stoppe brugen af alle giftige kemikalier. Til gavn for børn, voksne og naturen, siger Erik Albertsen.

Et kig indenfor i en kinesisk fabrik i Shaoxing, der farver tøj. (Foto: Qiu Bo / Greenpeace)

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: