200 svineproducenter tæt på at få gult kort

Landmændene bruger for meget antibiotika til deres svin. 200 står til at få det gule kort på grund af alarmerende højt forbrug. Foto: Colourbox

ANTIBIOTIKA – Forbruget af antibiotika i den industrielle svineproduktion er alt for højt. 200 besætninger står til at få det gule kort, hvis de ikke skærer ned på forbruget. Folketinget strammer reglerne, men kun forsigtigt.

Folketinget har indgået et forlig, som skal skære toppen af antibiotika-forbruget i landbruget. Forbruget i svineproduktionen steg sidste år, og stigningen fortsatte i årets første kvartal, men nu vil regeringen sammen med de øvrige partier i Folketinget sætte en stopper for det stigende forbrug.

- Et højt forbrug af antibiotika i landbruget kan være med til at udvikle resistente bakterier, så syge mennesker ikke kan behandles. Stigning i antibiotikaforbruget er derfor bekymrende, og jeg er glad for, at vi nu laver en forsigtig opstramning. Vi er nu landet på et acceptabelt kompromis, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Gul kort
Partierne i veterinærforligskredsen har indgået et forlig, som skærper grænseværdierne for den såkaldte Gult Kort-ordning. Grænseværdien fastsættes, så antibiotikaforbruget skal sænkes hos de 200 besætninger, som har det højeste forbrug, hvis de vil undgå et gult kort fra myndighederne.

Derudover opfordres Videnscenter for Svineproduktion til at iværksætte en rådgivningsindsats fokuseret på de besætninger, som har sværest ved at holde forbruget nede.

Forligspartierne gør status igen til efteråret.

FAKTA:
Forligspartierne har besluttet

  • Grænseværdierne for Gult Kort-ordningen fastsættes, så antibiotikaforbruget skal sænkes hos de 200 besætninger, som har det højeste forbrug, hvis de vil undgå et gult kort.
  • Videnscenter for Svineproduktion opfordres til at iværksætte en rådgivningsindsats fokuseret mod de besætninger som har sværest ved at holde forbruget nede.
  • Veterinærforligskredsen mødes igen til efteråret for at gøres status på udviklingen særligt if. til den politiske målsætning på 10 % reduktion.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: