Verdens drikkevand forurenet med mikroplast

MILJØ – Industri og NGO’er: Fund af plastfibre i drikkevand understreger behov for mere dansk forskning. Vi ved reelt ikke, om vi udsætter os selv for sundhedsrisiko, når vi drikker vand fra hanen.

94 procent af drikkevandet i USA er forurenet med mikroplast. Også i Indien og flere europæiske lande står det slemt til. Foto: Colourbox

Et amerikansk studie har fundet plastfibre i drikkevand i flere lande verden over. Forskerne har indsamlet prøver fra over ti landet, og problemet er udbredt i lande over hele kloden.

Forskere har i ny undersøgelse fundet mikroskopiske plastfibre i prøver fra vandhaner i en lang række lande verden over. I USA var andelen af forurenede prøver på 94 procent, mens de fælles tal for Europa ligger på 72 procent. Undersøgelsen indeholder ikke danske data.

USA er værst ramt med mikroskobiske plaststykker i drikkevandet. Her har man taget prøver i blandt andet den amerikanske kongres og hos Miljøstyrelsen. Også i Libanon og Indien er vandet voldsomt forurenet med mikroplast, rapporterer den britiske avis The Guardian.

Efterlyser mere forskning
I Danmark er problemets omfang ukendt, men både industrien og NGOér efterlyser mere forskning.

- Plastfibre i drikkevand er et problem, som vi skal tage alvorligt, for det kan have sundhedsskadelige virkninger. Desværre har vi meget dansk viden på området. Derfor bør vi opprioritere forskningsindsatsen markant, lyder det fælles budskab fra Plastic Change, Det Økologiske Råd og Plastindustrien.

De tre driver sammen Projekt Plastfrit Hav – et dansk indsats for et renere havmiljø.

Den svenske regering har netop afsat 600 millioner svenske kroner til en indsats for et renere vandmiljø. Det kunne de danske politikere lade sig inspirere af, mener de.

Sundhedsrisiko
- Vi mangler virkelig danske data på det her område, siger Henrik Beha Pedersen, stifter af Plastic Change.

- Vi ved reelt ikke, om danskerne udsætter sig selv for sundhedsrisiko, når de drikker vand fra hanen. Vi er nødt til at prioritere forskningen på dette område langt højere, så vi kan få et dansk billede af problemets omfang og finde ud af, hvor vi skal sætte ind, siger han.

LÆS OGSÅ: Plastic fibres found in tap water around the world, study reveals

Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, siger:
- Noget tyder på, at de mikroskopiske plastfibre kan have sundsskadelige effekter, når de optages i menneskekroppen. Det er dog et meget underbelyst område i forskningen, og vi har helt afgjort brug for meget mere viden.

- Hovedparten af dansk drikkevand stammer fra grundvandsboringer, understreger Christina Busk, miljøpolitisk chef i Platindustrien. Hun peger på, at undersøgelsens data stammer fra lande, som henter drikkevandet fra overfladevand.

- Det vil sandsynligvis betyde, at situationen er bedre herhjemme, fordi plastfibrene ikke når hele vejen til grundvandet, men vi ved det ikke. Derfor håber vi meget, at politikerne kan finde midler til at prioritere området i forbindelse med de igangværende finanslovsforhandlinger, siger Christina Busk.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: