Usandheder i Venstre-kampagne mod randzonelov

KOMMENTAR – Det er vel i orden at tale godt for sine syge moster, men man skal stadig huske at tale sandt. Den leveregel trænger Venstre og partiets fødevareordfører, Henrik Høegh, alvorligt til at genopfriske.

Inden for de seneste dage har Radio24syv grebet Henrik Høegh i flere alvorlige usandheder, som har sendt den tidligere fødevareministers troværdighed til tælling.

Sagen drejer sig om Henrik Høeghs politiske kolbøtte i forhold til de såkaldte randzoner. Som fødevareminister var det Høegh, der skrev og fik vedtaget loven om randzoner i foråret 2011. Dengang lovpriste han randzonernes effekt med disse ord:

Med randzonerne opfylder vi fire uundgåelige miljøkrav på én gang: Randzonerne reducerer pesticidafdriften til den omgivende natur. Randzonerne sørger for, at 50.000 hektar bliver udlagt til natur. De reducerer fosfortabet til vandmiljøet med op til 160 tons, og sidst men ikke mindst fjerner de 2500 tons kvælstof.

Henrik Høegh trækker Venstres troværdighed ned på linie med de højtråbende protestlandmænd, skriver Kjeld Hansen.

Men efter regeringsskiftet foretog Venstre-manden en spektakulær holdningsændring. Nu var han mod sin egen lov og vil have den taget af bordet.

Som fødevareordfører begrundede Henrik Høegh sin ændrede holdning med “ny viden” om randzonernes effektivitet. Til Radio24syv udtalte han, at den nye viden gik på fosforeffekten, men de forskere, han henviste til, har overfor radiostationen dokumenteret, at denne “ny viden” blev fremlagt for Høegh allerede i 2011, mens han var minister og forberedte loven.

Forelagt denne dokumentation hævder Høegh, at han først i september i år er blevet klar over begrænsningerne i fosforeffekten, og at det har været en “øjenåbner” for ham.

Imidlertid har Radio24syv også kunnet påvise, at Henrik Høegh taler direkte “usandt” i sin kampagne mod sin egen randzonelov.

Høegh har gentagne gange forklaret partiets kovending i sagen ved at citere den siddende Natur- og Landbrugskommission for ikke at kunne anbefale randzoner som middel i bekæmpelsen af landbrugets forurening. Til Radio24syv har han bl.a. udtalt:

- Samtidig kommer Natur- og Landbrugskommissionen og siger, at det der med randzoner og efterafgrøder, det er nogle tiltag, som vi ikke skal bruge længere. Nu anbefaler de noget nyt.

Ifølge radiostationen er den påstand usand. Man har kontaktet kommissionens formand, Jørn Jespersen, og han kan ikke godkende citatet.

- Vi har overhovedet ikke anbefalet noget som helst på nogen områder. Vi har ikke givet karakterer til randzoner, vi er ikke kommet med anbefalinger om at bruge dem mere eller mindre, så det er for tidligt at bruge os, sagde Jespersen til Radio24syv. Tidligst i marts 2013 vil kommissionens anbefalinger foreligge.

Med disse usandheder har Henrik Høegh trukket Venstres troværdighed ned på linje med de højtråbende protestlandmænd, som også er blevet taget i alvorlige fiflerier med misbrug af ekspertkilder omkring landbrugets miljøbelastning. Denne slags afsløringer fremmer ikke samfundets tillid til landbrugets påståede ønske om en ny fortælling, baseret på åbenhed, ærlighed og fagligt korrekte data.

Indslaget på Radio 24syv: http://memo.radio24syv.dk/vores-nyheder/venstre-profil-taler-usandt/

• Kjeld Hansen er journalist, forfatter og gårdejer

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: