Ulovlig sprøjtegift på hvert sjette landbrug

LANDBRUG – Hver sjette kontrollerede landmand har ulovlige sprøjtegifte, viser nye tal. Danmarks Naturfredningsforening kalder udviklingen alarmerende og efterlyser flere kontrolbesøg.

Kontrolmyndghederne finder alarmerende mængder af ulovlig sprøjtegift hos danske landmænd. Foto: Colourbox

I 2014 fik hver sjette kontrollerede landmand eller gartner en indskærpelse eller en politianmeldelse for at besidde eller anvende ulovlige sprøjtegifte. Det viser nye tal, som DR har fået udleveret af NaturErhvervstyrelsen.

Ud af 665 kontrolbesøg blev der givet 70 indskærpelser og 46 politianmeldelser. Det svarer til, at 17,4 procent – eller mere end hver sjette – har fået indskærpelse eller politianmeldelse for at besidde eller anvende ulovlige sprøjtegifte.

Danmarks Naturfredningsforening mener, at de høje tal er alarmerende og kræver en bedre kontrol med langt flere kontrolbesøg.

- Det er et foruroligende højt tal, for der er jo en grund til, at disse sprøjtegifte er forbudt i Danmark. Hvis problemet virkelig er så stort, som tallene tyder på, så står vi med en meget alvorlig sag – både for naturen og folkesundheden, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Kontrollerer 2,7 procent
Hvert år indberetter 24.500 landmænd og gartnere deres sprøjtegiftforbrug til styrelsens elektroniske sprøjtejournalsystem.

Der blev i 2014 lavet 665 kontrolbesøg. Det svarer til, at cirka 2,7 procent kontrolleres, og det tal er alt for lavt, mener Danmarks Naturfredningsforening:

- Når man finder så megen ulovlig sprøjtegift ved blot at besøge 2,7 procent af de landmænd, som har indberettet til registeret, så synes jeg nok, at det vil være i hele samfundets tjeneste, at man fremadrettet aflægger langt flere kontrolbesøg, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Skader dyr og mennesker
Tallene fra DR viser samtidig, at der er sket en markant stigning i anmeldelser og indskærpelser siden 2012.

- Der er desværre ikke tale om en enkelt svipser, men om systematiske overtrædelser, når man finder de ulovlige gifte hos hver sjette landmand. Og det er alvorligt, fordi der i flere tilfælde er tale om nervegifte, som kan forvolde stor skade på udviklingen hos både mennesker og dyr, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

- Landmændene og forhandlerne har over halvandet år fra et middel er blevet forbudt til, at man ikke længere må bruge det. Der er altså ingen god undskyldning for stadig at have forbudte midler stående. Og slet ikke for at bruge dem, siger hun.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: