Tusindvis af svin får tæsk

Et af de grove voldsbilleder, som dyrlægerne rutinemæssigt indrapporterer fra slagterierne. Værktøj og jernkæder benyttes ofte.

DYREMISHANDLING – Dyremishandling og grov vold mod dyr er langt mere omfattende, end man hidtil har troet. Ny rapport fra Københavns Universitet dokumenterer voldens omfang. Fra september 2010 til oktober 2013 er 7.434 svin blevet udsat for vold på vej til slagteriet.

Mange danske svin får tæsk på vej til slagteriet. Problematikken er langt fra ny og har særligt siden 2010 været meget omdiskuteret, men en ny rapport fra Københavns Universitet dokumenterer, at problemet ikke blot eksisterer, men også at omfanget er langt større end hidtil antaget.

Rapporten viser, at ikke kun hundredevis men tusindevis af svin er blevet udsat for vold. I perioden fra september 2010 og til oktober 2013 er 7434 svin blevet udsat for vold på vej til slagteriet. Enten i besætningen eller i forbindelse med transporten.

Det tal er langt højere, end man hidtil har antaget, pointerer Dyrenes Beskyttelse.

- Både svinebranchen og myndighederne har gang på gang forsøgt at bagatellisere problemet, men rapporten her dokumenterer volden – og endda at grise der udsættes for vold skal tælles i tusinder og ikke i hundreder som hidtil antaget, siger Birgitte Iversen Damm, dyrlæge og phd, fra Dyrenes Beskyttelse, der gentagne gang har forsøgt at få politisk opbakning til at gribe ind mod volden.

Godt hver femte besætning leverer svin med slagskader
Rapporten viser også, at der ikke er tale om få brodne kar. Undersøgelsen, som ligger til grund for rapporten, dokumenterer, at det er op mod hver femte svinebesætning, der leverer svin med slagskader.

- Og ikke nok med det, så er der rigtig mange af disse besætninger, som gentagne gange leverer svin, der har været udsat for vold. Det er rystende og aldeles uacceptabelt. Det vidner jo om et ubeskriveligt kynisk syn på dyr, siger Birgitte Iversen Damm.

Nogle svin slået over 50 gange
Rapporten dokumenterer ligeledes, at volden ikke kan bortforklares med undskyldninger som en smutter eller et lille dask.

- Flest svin har fået mellem 5 og 14 slag, men der er altså også sager hvor svin er blevet slået over 50 gange. Der slås med jernkæder, metalrør, brædder, fastnøgler eller tatoveringshamrer og der slås så hårdt, at grisene har blødninger i huden og dybt i muskulaturen. Det er helt uhyrligt, og der er ingen tvivl om, at det har været smertefuldt for dyrene. De har ganske enkelt fået tæsk, siger Birgitte Iversen Damm.

Politisk reaktion nødvendig
Fødevareminister Dan Jørgensen udtaler i dag i pressen, at volden er uacceptabel, og han vil derfor få Fødevarestyrelsen til at vurdere, om der er brug for yderligere initiativer.

- Det er tydeligt, at der er brug for en indsats. Ikke nok med at vold overhovedet finder sted, den er også mere udbredt, end hvad der før har været fremme. Volden vidner om manglende respekt og forståelse for dyrene i den stressede situation, hvor de skal leveres til slagtning. Der skal en holdningsændring til – og der må fra både myndighedernes og branchens side slås hårdt ned på, hvor volden forekommer siger Birgitte Iversen Damm fra Dyrenes Beskyttelse.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: