Topmøde fungerer som PR-stunt for dansk fødevareindustri

MAD – Miljø- og Fødevareministeriet har fået hjælp fra blandt andet Arla til internationalt topmøde om fødevarer, som finder sted i dag. Greenpeace mener, regeringen forsømmer den vigtigste dagsorden på topmødet.

Arla er et af verdens største mejeriselskaber og eksporterer til både Asien og afrikanske lande som Nigeria og Senegal.

Regeringen åbner i dag fødevaretopmødet World Food Summit, hvor ministre, beslutningstagere og fødevarevirksomheder fra hele verden skal tale om, hvordan vi skaber fødevaresikkerhed for en stigende verdensbefolkning med bedre mad.

Det sker under overskriften »Make Better Food For More People« og målene er blandt andet at bidrage til at indfri FN’s verdensmål. Værterne har dog undladt at sætte kød og mejeriprodukter på dagsordenen på trods af produktionens store negative konsekvenser for klimaet og miljøet, både i Danmark og globalt.

Danmark har den højeste produktion af kød per indbygger i verden og producerer blandt andet godt 31 millioner grise om året, hvoraf ca. 14 millioner eksporteres som levende smågrise.

Platform for dansk fødevare-eksport
- Det er problematisk, at regeringen tilsyneladende vil bruge topmødet som platform for dansk produktion og eksport af blandt andet kød- og mejerivarer, når man rettere burde adressere produktionens store miljø- og klimaaftryk, siger Kristian Sloth, landbrugspolitisk rådgiver i Greenpeace.

- Der tegner sig et billede af, at regeringen muligvis ønsker at bidrage til at løse verdens fødevareudfordringer, men samtidig vil fastholde og fremme den alt for høje, ubæredygtige eksport af kød og mejeriprodukter. Dermed står Danmarks værtskab desværre tilbage som lidt af en farce, mener Kristian Sloth.

Greenpeace kan med aktindsigter i kommunikation mellem Miljø- og Fødevareministeriet og blandt andre mejerigiganten Arla dokumentere, at ministeriet tilsyneladende har haft en uofficiel og højt prioriteret dagsorden omkring topmødet, nemlig at promovere den danske kød- og mejeriindustri.

Af aktindsigten fremgår det blandt andet, at ministeriet i planlægningen giver Arla mulighed for at udpege relevante ministre fra blandt andet Indonesien, der skal inviteres til topmødet, oplyser Greenpeace.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: