Til kamp mod madspild i storkøkkener og kantiner

MADSPILD – Miljøminister Kirsten Brosbøl vil komme madspild på institutioner og i private virksomheder til livs. Nu skal et hold af madspildsjægere hjælpe storkøkkener og kantiner med at undgå, at god mad ender i skraldespanden.

Miljøministeren besøgte i dag Glostrup Hospital sammen med regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen og miljøordfører Lone Loklindt (R). Glostrup Hospital arbejder aktivt med at mindske madspild. Foto: Claus Bjørn Larsen

Der går alt for meget mad til spilde i storkøkkener og kantiner. Tal fra Miljøstyrelsen viser, at hospitaler, plejehjem og kantiner hvert år smider mere end 31.000 ton mad ud. Mad, som kunne være spist.

Det vil miljøminister Kirsten Brosbøl gøre noget ved. Derfor vil hun nu tilbyde storkøkkener et besøg af madspildsjægere, som kan hjælpe køkkenpersonalet med at styrke indsatsen imod madspild.

- Mange storkøkkener og kantiner gør allerede rigtig meget for at bekæmpe madspild. Men nogle gange kan et par friske øjne få øje på nye løsninger. Madspildsjægerne er et tilbud til for eksempel et storkøkken på et plejehjem om at få besøg af en konsulent, som sammen med personalet på stedet kan finde de helt rigtige løsninger for netop dette køkken, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

I alt går der hvert år 21.000 ton mad til spilde i de danske institutioner, mens kantiner og catering tegner sig for 10.000 ton. Der er derfor et stort potentiale til at bruge maden langt mere effektivt.

- Vi kan alle sammen gøre en forskel, hvis vi begynder at tænke lidt mere over, hvordan vi undgår at smide god mad ud. Og vi har brug for, at alle er med til at løfte deres del af ansvaret. Hvis virksomheder og forbrugere bliver bedre til at udnytte ressourcerne effektivt, kan vi både skabe jobs og et sundere miljø. Madspild er ikke kun skidt for økonomien. Vores planet kan ikke blive ved med at holde til, at mad bliver produceret direkte til skraldespanden, siger Lone Loklindt, miljøordfører for de Radikale Venstre.

Madspildsambassadører
- I køkkenerne på Region Hovedstadens hospitaler og virksomheder arbejder vores personale hver eneste dag med at minimere madspildet så meget som overhovedet muligt, fortæller Sophie Hæstorp Andersen, regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

Det sker ved for eksempel at udnævne madspildsambassadører, som holder øje med måder at gøre spildet mindre på.

- Det kan måske være måden, man renser en kødhakkemaskine på, så man får mest muligt kød med ud, eller det kan være at lave kagerester om til lækre romkugler til stor glæde for patienterne. Det handler om at tænke smart og lære af hinandens gode ideer, forklarer hun.

Madspildsjægerne er et ud af en række initiativer i regeringens Strategi for affaldsforebyggelse, der lanceres i morgen. Tidligere har miljøministeren blandt andet afholdt konference om madspild og startet et partnerskab om mindre madspild op.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: