Tandpasta kan ødelægge sædkvaliteten

Helt almindelige produkter som tandpasta og solcreme kan indeholde farlige kemikalier. Foto: Colourbox

FARLIG KEMI - For første gang har forskere påvist en direkte sammenhæng mellem virkningen af hormonforstyrrende stoffer fra kemikalier i industriprodukter og en negativ effekt på menneskelige sædcellernes funktion.

Hormonforstyrrende stoffer som de uv-filtre, der anvendes i solcremeprodukter, visse blødgørere og det antibakterielle kemikalie, triclosan, der findes i tandpasta, kan have flere virkninger end hidtil troet.

Det viser det videnskabelige arbejde med at teste industrikemikalierne, som er blevet gennemført i et samarbejde mellem forskere fra Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktion og det tyske forskningsinstitut Caesar i Bonn, skriver Politiken.

Cirka en tredjedel af de 96 testede hormonforstyrrende stoffer griber direkte forstyrrende ind på bevægeapparatet i mandens sædceller i en sådan grad, at det kan spille en rolle for fertiliteten, viser testen.

Direkte sammenhæng
- For første gang har vi påvist en direkte sammenhæng mellem virkningen af hormonforstyrrende stoffer fra kemikalier i industriprodukter og en negativ effekt på menneskelige sædcellernes funktion. Det er helt nyt og meget overraskende, siger Niels Erik Skakkebæk, professor ved Rigshospitalets afdeling for Vækst og Reproduktion i København og en af verdens førende forskere i hormonforstyrrende stoffer til dagbladet Politiken.

Sammen med seniorforsker Kristian Almstrup har Skakkebæk stået for den danske del af undersøgelsen.

- Opdagelsen kan måske forklare, at nogle par er ufrugtbare, selv om både mandens og kvindens organer er i orden, vurderer Niels Erik Skakkebæk.

Den opsigtsvækkende dansk-tyske undersøgelse offentliggøres i dag i det internationale tidsskrift Embo Reports. Og dens nye opdagelse føjer et nyt aspekt til udforskningen af hormonforstyrrende stoffer og bekræfter, at vi udsættes for meget komplekse virkningsmekanismer.

Enhedslisten: Forbyd stofferne
- Enhedslisten foreslår, at der øjeblikkeligt sættes gang i en proces, der kan få disse stoffer forbudt i Danmark og sikre en effektiv international regulering, skriver Per Clausen, miljøordfører for Enhedslisten, i en pressemeddelelse.

- Erfaringerne viser os, at vi ofte kommer længst med en kombination af nationale forbud og aktivt arbejde for at sikre international regulering, siger han og tilføjer, at han vil tage sagen op over for miljøministeren.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: