Stort flertal mod sprøjtegift over drikkevand

SPRØJTEGIFT – Otte ud af ti danskere vil forbyde landmænd, gartnere og skovejere at bruge sprøjtegift på arealer, hvor grundvandet i jorden bruges til drikkevand.

Et massivt flertal vil forbyde sprøjtegift på arealer med drikkevandsresourcer.

Det viser en ny meningsmåling fra TNS Gallup, skriver Ritzau.

- Det viser, hvor meget rent drikkevand ligger danskerne på sinde uanset partifarve, og at de er villige til at beskytte grundvandet mod sprøjtegift, også selvom det vil koste noget, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening til nyhedsbureauet.

Ifølge grundvandseksperter er der brug for at beskytte drikkevandet bedre end de 25-meters zoner, som i dag er obligatoriske rundt om vandværkernes drikkevandsboringer.

Både rød og blå blok
Opbakningen til drikkevandet går på tværs af politiske skel. 87 procent i rød blok bakker helt eller overvejende op om et forbud. Men også i blå blok er 74 procent enige eller overvejende enige i, at et forbud er en god idé.

Ifølge Dansk Vand- og Spildevandsforening, Danva, er der brug for at beskytte yderligere cirka 10 procent af vandindvindingsområderne eller cirka 20.000 hektar. Skal landbruget kompenseres for tabet, vil det ifølge Danva koste omkring 40 millioner kroner årligt.

Det skal holdes op imod, at der i årene 1999-2008 er lukket 1.273 boringer på grund af sprøjtegift i. Årlig lukning af omkring 100 boringer har store samfundsomkostninger, da nye boringer koster to til fem millioner kroner, skriver Ritzau.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: