Storkøkkener i Haderslev omstiller til økologi

Maibritt Jensen Refshauge og Hanne Johanneson fra Kløvervænget har fået godt styr på økologien og inspiration til nye opskrifter, efter at de har været på kursus.

ØKOLOGI – Tryllefrikadeller, bacon-rugbrød og rødbede-brownies lavet af økologiske råvarer er blandt nyhederne på menuen i fem institutions-køkkener i Haderslev Kommune.

Køkkenpersonalet har eksperimenteret med både opskrifter og ingredienser, før de gik i gang med at omstille fem køkkener i Haderslev Kommune til økologisk madlavning.

Personalet er blevet motiveret og uddannet til at arbejde med økologi. Siden september har køkkenpersonale fra Bostedet Kløvervænget, Helsehjemmet, Kantineriet, KompetenceCentret og Sillerup Plejekollegium i Haderslev Kommune modigt kastet sig ud i opskrifter som tryllefrikadeller, bacon-rugbrød og rødbede-brownies – alt sammen lavet af økologiske råvarer.

Sundhed og smag betyder alt
- I det daglige bruger vi en del tid på at snakke om hvad der er sundt, hvad der smager godt. De aktiverede i køkkenet er meget interesseret i de opskrifter vi har haft med hjem fra workshop og er forundret over, hvor godt det smager, hvor meget det mætter og at det faktisk ikke er så svært at lave, siger Jette Petersen, værkstedskoordinator i køkken og kantine på KompetenceCentret.

Et andet af de køkkener, der skal omlægge til økologi, er Bostedet Kløvervænget, og her er personalet også klar til at introducere beboerne til nye økologiske retter.

Skønt med nyt input
- Jeg synes, det er skønt at få input til, hvad vi kan bruge i maden, og man bliver meget bevidst om, hvad man putter i. Der er ingen tvivl om, at det kræver planlægning, men det kan sagtens lade sig gøre, og det betyder også, at man kun køber det ind, man har brug for, siger socialpædagog Maibritt Jensen Refshauge.

Økologi i storkøkkener
Madlavningen er et led i et projekt om omlægning til økologi i de offentlige køkkener i Haderslev Kommune, og to gange i løbet af efteråret har køkkenerne været samlet på Sct. Severin Skole i Hammelev for at afprøve opskrifter og hente ny inspiration.

Idéen med at bruge flere økologiske råvarer har en række fordele: Maden smager af mere og er ikke ’sminket’ af tilsætningsstoffer, økologiske råvarer indeholder ikke rester af sprøjtegift og er derfor med til at sikre renere drikkevand, og sidst men ikke mindst har økologiske dyr bedre leveforhold, lyder argumenterne fra køkkenlederne.

Målet er en økologi-procent på minimum 60 procent i de fem offentlige køkkener, inden pilotprojektet afsluttes i sommeren 2015. Det intensive arbejde med økologien har allerede skabt resultater. KompetenceCentret kan efter fire måneder nu ansøge om det sølvfarvede spisemærke, der indikerer, at mindst 60 procent af alle råvarer er økologiske.

Videns- og erfaringsdeling
I 2014 fortsætter teorikurserne og workshops for køkkenerne, hvor man vil lægge vægt på videns- og erfaringsdeling mellem køkkenerne, sideløbende med inspiration til nye opskrifter fra ØKO++.

Pilotprojektet afsluttes i 2015, og tanken er, at alle køkkener fortsætter de økologiske tendenser efter afslutning.

Projektet løber af stabelen i samarbejde med Lise Faurschou Hastrup, økologisk omlægningskonsulent og Marianne Mortensen, proceskonsulent, der begge kommer fra ØKO++ og har flere års erfaring med kommuner og virksomheders omlægning til økologi.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: