Speed-dating samlede 170 unge til landbrugsdebat

LANDBRUG – 170 unge fra hele landet deltog torsdag i et højst usædvanligt dating-arrangement. Målet var ikke at score den sejeste kæreste, men at diskutere fremtidens natur og landbrug med flest muligt.

170 unge diskutere fremtidens natur og landbrug.

Hvis naturarealet i Danmark skal forøges, hvem skal så betale? Skatteborgerne, natur-brugerne eller landbruget?

Det var et af i alt seks dilemmaer, som 170 unge fra hele landet diskuterede rundt om bordene dekoreret med blomsterfade på hvide duge i et stort festlokale på  Hotel- og Restaurationsskolen i Valby torsdag eftermiddag.

Bølgerne gik højt i nogle grupper, men ingen nåede for alvor at blive uvenner, for hver halve time byttede alle plads og havnede i en ny ottemands-gruppe med et nyt diskussionsemne, nye debatspørgsmål og dilemmaer.

Ny inddragende debatform
Dagens værter var to ministre: Miljøminister Ida Auken og fødevareminister Karen Hækkerup og deres ministerier. Arrangementet var det sidste af i alt tre debatmøder om Natur- og Landbrugskommissionens rapport fra foråret, men det eneste med denne specielle form.

- Vi har forsøgt at finde en ny og mere inddragende debatform, og det er lykkedes meget godt, siger Helga Hjort, fuldmægtig i Miljøministeriet og med til at arrangere debatmødet.

- Vi er tilfredse både med, at der er kommet så mange unge, og med at de er så engagerede i debatten – selv om der måske er lige lovlig stor repræsentation fra landbrugsskolerne.

For mange landmænd
Elever fra Dalum og Bygholm Landbrugsskoler var blandt andet mødt talstærkt op, og unge landmænd fra lokale afdelinger af Fødevarer og Erhverv var også kommet kørende i busser til København.

Jakob Gade, der har en kvæggård og Liv La Cour fra Omstilling Nu var mere enige, end de troede.

- Jeg synes det, har været rigtig spændende, men det er lidt en skam, at der er så mange landmænd og ikke flere af de andre, som vi er kommet over for at diskutere med, siger Jacob Gade fra Skals ved Viborg.

Han har selv en kvæggård med 200 køer og mange meninger om landbrugets fremtid.

Mere enige end vi troede
Umiddelbart stemte de ikke helt overens med Liv la Cours meninger. Hun læser statskundskab på Aarhus Universitet og er medlem af Omstilling Nu, men i løbet af dagen fandt de alligevel ud af, de måske ikke var så uenige endda.

- Jeg er meget enig med Jacob på nogle grundlæggende punkter, og det er virkeligt givende og opløftende at diskutere på den her måde. Jeg synes så det er dejligt at møde en masse landmænd, og dialog er virkelig vigtigt, siger hun.

- Jeg tror faktisk, vi er fælles om mere, end man umiddelbart ser på overfladen. Vi er i bund og grund enige om, hvad udfordringen er: Forbrugerne! At de ikke vil betale det, som bæredygtig produktion virkelig koster.

Natur og økonomi
Jacob Gade nikker bekræftende. Det kan han sagtens skrive under på, og natur vil han også gerne have mere af:

- Jeg tror ikke, der er en eneste landmand som ikke går ind for at gøre det bedst muligt for naturen, men vi har også et økonomisk hensyn. Så et samspil mellem de to hensyn er det ideelle, siger han.

Efter flere to timers intensiv debat, mødte dagens værter op: de to ministre afsluttede dagen med en paneldebat sammen med formanden for Fødevarer og Erhverv Martin Merrild, Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening og Ella-Maria Bisschop-Larsen, præsident for Danmarks Naturforening.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: