Spar penge ved at få varmepumpe på abonnement

ENERGI – Den nye ordning med varmepumper på abonnement er blevet godt modtaget hos husejerne. Med ordningen er det blevet mere økonomisk overkommeligt at droppe oliefyret og i stedet få varme med grøn strøm.

Fem virksomheder tilbyder varmepumper på abonnement. Det kan spare dig for en investering på op mod 150.000 kroner. Grafik: Fyrfyret

Cirka 140.000 boliger i Danmark opvarmes stadig med et oliefyr, og beboerne har dermed en unødvendigt høj varmeregning. Der er typisk tale om huse i landdistrikterne, hvor der ikke er mulighed for at koble sig på fjernvarme- eller naturgasnettet.

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet har siden begyndelsen af 2017 samarbejdet med fem virksomheder om at tilbyde husejerne varmepumper på abonnement. Ordningen skal sætte ekstra skub i udskiftningen af landets oliefyr, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

- Det her er en håndsrækning til de mange husejere rundt om i landet, der gerne vil af med deres oliefyr. Olie er en dyr opvarmningsform for husejerne, og samtidig udleder oliefyr meget CO2. Det er regeringens målsætning, at energisystemet skal være baseret på mindst 50 procent vedvarende energi senest i år 2030. I år 2050 skal Danmark være uafhængig af fossile brændsler. Derfor er det vigtigt, at vi også får sat fart på udfasningen af oliefyrene, siger han.

Grøn varme til en god pris
Hovedparten af de ca. 140.000 boliger, der opvarmes med olie, ligger i landdistrikterne. I dag koster en varmepumpe, som kan erstatte et oliefyr, typisk i omegnen af 100.000-150.000 kroner  inklusiv installation og tilslutning.

Husejer Flemming Holmelund fra Nordfyns Kommune er godt tilfreds med abonnementsordningen.

- Huse på landet er desværre ikke så meget værd, og bankerne mener derfor, at det er for usikkert at låne penge ud til køb af en varmepumpe. Det var derfor udelukket. Da Fyrfyret så kom med et tilbud om en varmepumpe på abonnement, slog jeg til, fortæller han.

- Det kostede som engangsbetaling ca. 25.000 kroner. Derefter betaler jeg 450 kroner om måneden i abonnement plus forbrug af varme. Jeg slipper hermed for at købe en varmepumpe for over 100.000 kr., og jeg regner med at det skære en tredjedel af vores samlede varmeudgift. Det kan mærkes på husholdningsbudgettet fra dag ét, og vores opvarmning er nu også mere grøn, siger han.

Slip for ansvaret
Med abonnementsordningen påtager et energiselskab sig ansvaret for installation, teknik og finansiering, mens husejeren betaler for sit varmeforbrug, et engangsbeløb for tilslutning og et abonnement.

- Vi er flere virksomheder, der tilbyder varmepumper på abonnement. Ordningen startede op i vinters, og vi oplever en stor interesse for at få leveret grøn varme samtidig med, at der opnås en økonomisk gevinst. Den nye mulighed er attraktiv både for borgernes pengepung og klimaet, siger Dennis Jeppesen fra Fyrfyret.

Også virksomheden SustainSolutions oplever stor interesse.

. Vi oplever, at mange er glade for at kunne få billig og miljørigtig varme i deres hjem. Vores nærvarme giver både fleksibilitet i budgettet, kendte udgifter til varme hele vinteren og indblik i sit indeklima. Det er tilmed nemt, for vi tager os af alt det praktiske, og nærvarmen benytter de eksisterende installationer som radiatorer og gulvvarme. Vi er stolte over at kunne tilbyde denne ordning med støtte fra Energistyrelsen, siger Christian Niepoort fra SustainSolutions.

Udvikling af et nyt marked
Ordningen sker som led i aftalen om udmøntning af energireserven for 2016-2018. Der er over de næste tre år afsat i alt 25 millioner kroner, som fem virksomheder har vundet igennem et udbud fra Energistyrelsen.

Med samarbejdet støttes hver af virksomhederne i at etablere sig på markedet med 350 varmepumper hver frem til 2019, dvs. 1.750 varmepumper i alt. Støtten til virksomhederne udfases langsomt, i takt med at virksomhederne oparbejder viden og kapacitet på området. Formålet er at sikre, at der på sigt findes et marked for varmepumper på abonnement, som kan klare sig uden støtte.

- Der er tale om et samarbejde med erhvervslivet, hvor vi skubber gang i et nyt marked for varmepumper på abonnement. Hvis husejeren hellere selv vil stå for finansieringen af varmepumpen, kan det også være en god løsning, men nu har man noget at vælge imellem, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

FAKTA: Fem virksomheder tilbyder abonnement på varmepumper

De fem virksomheder, som er udvalgt til at udbyde varmepumperne, er:

 • Fyrfyret, www.fyrfyret.dk
  Kontakt: adm. direktør Dennis Jeppesen, tlf. 76 52 72 20.
 • SustainSolutions, www.sustainsolutions.dk
  Kontakt: adm. direktør Christian Niepoort, tlf. 29 60 91 71.
  Projektkoordinator Jakob Thomsen, tlf. 22 38 88 02.
 • Best Green, www.bestgreen.dk
  Kontakt: chefkonsulent Nicolai Kipp, tlf. 41 77 01 43.
 • OK, www.ok.dk
  Kontakt: markedschef energiteknik Klaus Kjær, tlf. 89 32 25 28.
 • Verdo Go Green, www.verdo.dk
  Kontakt: Fredrik Bentsen, tlf. 41 74 89 25

De fem virksomheder har selv udviklet og sammensat deres abonnementer. Nogle har valgt at indgå partnerskaber med for eksempel lokale fjernvarmeselskaber, som står for kundekontakt og markedsføring, mens andre af virksomhederne tilbyder abonnementsløsningerne under eget navn. De fem virksomheder får støtte over de næste tre år til at løbe et marked i gang.

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: