Søren Gade spiller med falske tal

KOMMENTAR – Det er vel i orden at snakke godt for sin syge moster, men man skal stadig huske at tale sandt. Den enkle leveregel har direktør Søren Gade fra Landbrug & Fødevarer stadig svært ved at få lært.

I JyskeVestkysten 1. oktober påstår Gade, at landbrugseksporten står for 60 pct. af handelsbalancen. For at sætte ekstra tryk på hævder han sågar, at det skulle være et “faktum”.

Det er ikke sandt.

Enhver kan slå op i Landbrug & Fødevarers årlige statistik med “Tal om landbruget” og overbevise sig selv om, at de danske landbrugsprodukter udgør 10-12 pct. af den samlede eksport. Og tallet har været vigende siden 1960′erne.

Vil det sige, at Søren Gade lyver for læserne? Det skal jeg ikke kunne sige, men tricket er, at Gade behændigt undlader at oplyse, at de 60 pct. dækker over langt mere end danske landmænds produkter.

Der er tale om et kunstigt opfundet begreb, som kaldes “fødevareklyngen”, hvor statistikkens bagmænd “stjæler” produkter fra alle erhverv. Resultat bliver en meningsløs statistik, der kun kan tjene propagandaformål overfor ubefæstede sjæle og uvidende politikere.

Jomfruhummere og køleskabe

Fødevareklyngen omfatter bl.a. tobak, chokoladefrøer, minkskind, jomfruhummere, småkager, konservesdåser, insulin, sprøjtemidler, køleskabe og meget mere – men alt sammen kaldes “landbrugsprodukter” af Søren Gade.

Enhver vil kunne se, at det er meningsløst nonsens – for ikke at sige uhæderligt – at tillægge den danske landmand æren for hele dette varesortiment.

Landbruget bør have en interesse i åbent og ærligt at lægge de korrekte tal frem, så alle gode kræfter kan samarbejde på et retvisende grundlag om at sikre fremtidens velfærdssamfund. Det er ikke en del af løsningen at spille med falske tal.

Kjeld Hansen er journalist, forfatter og gårdejer

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: