Skuffelse over ny landbrugsminister i USA

USA – Tom Vilsack er ikke økologernes kop te. Han er lidt for gode venner med Monsanto, mener forbrugergrupper og grønne aktivister.

Tom Vilsack er ny landbrugsminster, men de økologiske landmænd frygter, at han er lidt for gode venner med Monsanto.

Forbrugergrupper og grønne aktivister vender tommelfingeren nedad for Tom Vilsack, som USA’s nyvalgte præsident Barack Obama i ugen op til jul udpegede som sin kommende landbrugsminister.

- Amerikanerne blev lovet forandringer, ikke bare endnu en stråmand for Monsanto og agroindustrien, lyder fra den kompromisløse forbrugergrupper, Organic Consumers Association.

Iowas tidligere guvernør, den 58-årige Tom Vilsac, er ikke lige deres kop te. I stedet havde de håbet på en visionær, miljøorienteret minister, der kunne gennemføre de nødvendige reformer og styre amerikansk landbrug og fødevareindustri i en mere bæredygtig udvikling.

Med Vilsack ved roret frygter kritikerne, at amerikansk landbrugspolitik blot bliver ‘business as usual’, selv om netop miljø, energi og klima står højt den kommende præsidents politiske dagsorden.

Et lift med Monsanto
Den nye minister er efter de grønne aktivisters mening nemlig lidt for gode venner med de tunge drenge i amerikansk agroindustri, og at han samtidig er en varm fortaler for mere gensplejsning og gerne flyver gratis med i Monsanto-bossernes private jetfly gør ikke sagen bedre.

Villack går også ind for kloning af husdyr og vil ligesom Bush omdanne nogle af Midtvestens endeløse majsmarker til råvareleverandører til ethanol-industrien for at kunne slukke tørsten i amerikanernes forslugne biler.

Som guvernør har Tom Vilsac været med til at kanalisere en pæn del af de klækkelige ethanol-tilskud til Iowa, der er en af USAs førende landbrugsstater og domineret af store landbrug med svin og majs.

Vent og se
Organic Consumers Association satte sig straks efter udnævnelsen i spidsen for en protestkampagne og fik medlemmer og sympatisører til at sende mere end 20.000 protestskrivelser til Obama-administrationen.

Hos andre økologer er reaktionen dog langt mere afdæmpet. I forhold til Bush-regeringen kan det kun blive bedre, lyder vurderingen.

Judith Redmond, der er økologisk farmer i Californien og formand for organisationen Community Alliance with Family Farmers vil ikke på forhånd afskrive den nye minister.

- Jeg tror, vi alle har en ‘vent og se-holdning’ til Obamas udnævnelser. I stedet for at se på dem enkeltvis, skal de formentlig vurderes i et samlet og bredere perspektiv, siger hun.

Håb forude
- Mange af mine kolleger er meget kritisk over forVilsack, fordi han tidligere har været en stærk støtte for de store virksomheder og gm-teknologien. Men nogle af disse holdninger er med tiden blødt noget op, og jeg tror, der er håb forude, siger Judith Redmond.

Hun vurderer, at udnævnelsen af Tom Vilsacak er udtryk for, at Obama har prioriteret at udnævne ministre, der har fingeren på pulsen, rent faktisk kender deres fagområde og samtidig ved, ‘hvordan man får tingene gjort’.

- Med de meget alvorlige problemer vi står over for i USA, kan vi ikke forvente at se store forandringer lige med det samme. Vi må slukke branden, får vi begynder at ‘ændre proceduren for brandslukningsarbejdet, siger Judith Redmond.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: