Skolehaver passer til Ny Nordisk Skole

SKOLEHAVER – Haver hører med til fremtidens skole, mener undervisningsminister Christine Antorini. I haven er der mulighed for det samspil mellem teori og praksis, som skal være bærende i Ny Nordisk Skole.

Christine Antorini. Foto: Thomas Tolstrup

Undervisningsminister Christine Antorini har også et godt øje til skolehaverne og de pædagogiske muligheder i det udendørs læringsrum. Hun lægger op til at nytænke hele den måde, danske børn undervises på. Det sker under overskriften Ny Nordisk Skole, og Antorini mener, det er oplagt at skolehaver skal være en del af nytænkningen.

- Jeg tror ikke, vi kan undvære skolehaver i Ny Nordisk Skole. Det ungerne gør i haven, er at lære en masse ved at røre, gøre og føle og arbejde med tingene i praksis, sagde ministeren for nylig under et besøg i Københavns Skolehaver i Lersøparken.

- Jeg tror det betyder meget, at den teori, man får gennem bøgerne, bliver afprøvet i praksis – og omvendt. Vi håber, at Ny nordisk Skole kan blive et projekt, hvor lærere og pædagoger udvikler deres faglighed i en vekselvirkning mellem praksis og teori, og der passer skolehaverne perfekt ind, mener Antorini.


Ny version af gammel ide

Undervisningsministeren var inviteret til haverne i Lersøparken af skolehaveleder Camilla Friedrichsen. Hun er en af dem, der gennem flere år har arbejdet for at forny skolehavetanken.

I Lersøparken har der været skolehaver i hen ved hundrede år, men i de senere årtier kun som fritidstilbud. Det har Camilla Friedrichsen forsøgt at lave om på ved at udvikle undervisningstilbud, som skolerne i nabolaget kan integrer i læreplanerne.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: