SF vil have mere vild natur i Danmark

NATUR – Klar melding fra SFs landsmøde: Vi skal have mere vild natur i Danmark.

Pia Olsen Dyhr: Vi har brug for mere vild natur, ikke mindst fordi den er en afgørende medspiller i vores arbejde med klimatilpasning og er med til at skabe sunde økosystemer. Foto: William Vest-Lillesoe

SF vil gerne vælte Lars Løkke Rasmussen og den nuværende regering. Partiet, der holdt landsmøde i sidste weekend, forbereder sig på at blive en del af flertallet bag en ny rød regering. Men den skal ikke kun være rød, understreger Pia Olsen Dyhr, formand for SF. Den skal føre en helt anden natur- og miljøpolitik.

- Det er afgørende for os, at en ny rød regering ikke kun er rød. Den skal i høj grad også være grøn. Derfor er det ikke til diskussion, at naturen skal have en central plads i en SF-støttet regering, siger Pia Olsen Dyhr, formand for SF.

Mens den vilde natur er i fremgang flere steder i Europa, er den danske natur i en alarmerende dårlig tilstand – godt hjulpet på vej af regeringen, mener SF.

Vi skal skabe sunde økosystemer
Veje, byer og landbrug æder sig ind på overdrev, heder, enge, åer og gamle skove, mens dyr, planter og svampe forsvinder, fordi deres levesteder bliver ødelagt.

Oversvømmelser sætter igen og igen både veje, marker, haver og kældre under vand. Årtiers dræning af jorden og udgravning og udretning af åer, har i stadigt stigende grad ødelagt naturens evne til at suge vandet op som en svamp. De sidste 40 år er der forsvundet tre millioner fugle fra det åbne landskab. Fire ud af fem viber er væk.

- Vi har brug for vild natur i Danmark, ikke mindst fordi den er en afgørende medspiller i vores arbejde med klimatilpasning og med at skabe sunde økosystemer uden brug af sprøjtegifte, siger Pia Olsen Dyhr.

Den stik modsatte vej
Mere naturlige økosystemer gør naturen og samfundet mere robust, fordi dyr, planter, svampe, og bakterier renser vores vand, vores jord, vores luft og bestøver de afgrøder, som vi spiser. Den hjælper også med klimatilpasning og tilbageholdelse af klimagasser og næringsstoffer.

- Vi har brug for den vilde natur i Danmark for at løse nogle af de menneskeskabte problemer, som vi står over for. Og den skal nok arbejde med, hvis bare den får plads. Men den kommer ikke af sig selv. Slet ikke så længe vi har en Regering, der har været godt i gang med at ophæve beskyttelsen af vores kyster, og nu er gået i gang med at ophæve en lang række Natura2000-fredninger. Vi vil den stik modsatte vej, når regeringsmagten skifter hænder, siger SF’s formand.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: