Sandøe: Burhøns har det bedre end frie høns

DYREVELFÆRD – Fritgående høns risikerer at blive ædt levende af de andre høns, mens burhøns i berigede bure har færre problemer. Dødeligheden i alternative produktionssystemer er dobbelt så høj som for burhøns.

Fritgående høns har dobbelt så høj dødelighed som burhøns. Så lad være med at hakke på landmænd, der har burhøns, opfordrer Peter Sandøe. Foto: Colourbox

Fritgående høns risikerer at blive ædt levende af de andre høns, mens burhøns i berigede bure har færre problemer. Dødeligheden i alternative produktionssystemer er dobbelt så høj som for burhøns.

Peter Sandøe er professor ved Københavns Universitet. Han var i en årrække formand for Dyreetisk Råd, indtil han sidste år trak sig efter kritik.

Det skriver tidligere formand for Dyreetisk Råd, professor Peter Sandøe, der langer ud efter kampagnerne mod burhøns.

I et debatindlæg, som også har været trykt i Weekendeavisen 6. september 2013, skriver han bl.a.:

»Mange af de otte-ti procent af hønerne, der dør i de alternative systemer, må formodes at gennemgå svære lidelser, inden de får fred. For eksempel dør rigtig mange høner af smerte fulde infektioner som følge af, at de bliver hakket af andre høner. En del høner oplever ligefrem at blive ædt levende, såkaldt kannibalisme. Samtidig synes det ikke at være i overensstemmelse med hønernes adfærdsmæssige behov at skulle leve i så store flokke, som de gør i de alternative systemer.«

Fjerpilning og infektioner
Forskerne har ifølge Sandøe påvist meget alvorlige velfærdsproblemer i de alternative produktions-systemer, hvor hønsene bliver sluppet ud af burene.

Fjerpilning og øget infektionspres resulterer i meget høj dødelighed i disse systemer, og trods ihærdig indsats for at forbedre forholdene for hønesene er dødeligheden mere end dobbelt som høj som for burhøns.

Alligevel vokser modstanden mod burhøns. Dyrenes Beskyttelse ser allerhelst et forbud mod burhøns.  Ligesom blandt andet i Storbritannien har flere store danske butikskæder valgt at fjerne æg fra burhøns fra kølemontrene. Peter Sandøe tvivler på, at det er en sejr for dyrevelfærden.

En sejr for dyrevelfærden?
»Er det så en sejr for dyrevelfærden? Det tvivler jeg på. Helt principielt mener jeg, at det ikke kan være god dyrevelfærd at holde høns i bure, selv om de er berigede, men i forhold til de alternativer, der findes i dag, mener jeg, at man kan diskutere, om ikke de berigede bure udgør det mindste onde«, skriver Peter Sandøe.

»Målet må selvfølgelig være at kunne producere æg i systemer, hvor hønerne går frit omkring og samtidig undgår de lidelsesvoldende problemer, som en stor del af hønerne i de mere frie systemer i dag lever med. Indtil det mål er nået, synes jeg, at man skal lade være med at hakke på producenterne af buræg«, opfordrer Peter Sandøe.

Link
Du finder Peter Sandøes artikel »O at være en høne…« på Københavns Universitets side www.dyreetik.dk

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: