Rester af sprøjtegift er skam bekymrende

KOMMENTAR – Han-rotter får nedsat sædkvalitet og forringet indlæringsevne, hvis deres mødre under graviditeten bliver påvirket af en blanding af pesticider. Derfor er jeg bekymret efter nye tal, som viser rester af sprøjtegift i frugt og grønt, skriver Lone Mikkelsen, der er kemifaglig medarbejder i Det Økologiske Råd.

Man bliver stadig nødt til at købe økologisk frugt og grønt, hvis man vil være sikker på at slippe for sprøjtegiftrester.

Fødevareinstituttet vurderer i en ny rapport, at aktuelle pesticidfund ikke giver anledning til bekymring i forhold til vores helbred, men dette er baseret på et grundlag, hvor mulige sundhedsskadelige effekter er udeladt.

Europæisk frugt og grønt indeholder stadig alt for mange rester af sprøjtegifte. Det viser den netop offentliggjorte årlige pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen.

Faktisk er der 50 % risiko for at blive udsat for sprøjtegiftrester, hvis man vælger ikke-økologisk frugt og grønt. Og ser man isoleret set på konventionelt dyrket frugt, så findes det i 70 % af de undersøgte prøver.

Ingen tager højde for kombinationseffekter
Som vi har set de tidligere år, findes der færre og lavere koncentrationer af pesticidrester i dansk frugt og grønt. Men selvom Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet vurderer, at fundene i samme prøve ikke har givet anledning til sundhedsmæssige betænkeligheder, så finder jeg det stadig bekymrende.

Dette baserer jeg på DTU Fødevareinstituttets egne forskningsresultater, som bl.a. har vist, at han-rotter fik nedsat sædkvalitet og forringet indlæringsevne, hvis deres mødre under graviditeten blev påvirket af en blanding af pesticider.

Disse pesticider er hver for sig påvist ikke at have skadelige effekter, ved de koncentrationer, som mennesker kan blive udsat for igennem kosten, men dansk forskning viser altså, at de kan have meget alvorlige effekter når de forekommer i kombination – og selv ved meget lave doser.

Fire af de testede pesticider er stadig tilladte og bruges i det konventionelle landbrug.

De såkaldte kombinationseffekter er som sådan anerkendte, og EU-Kommissionen har udnævnt det som et af de centraler problemer i reguleringen af kemikalier. Alligevel tages der stadig ikke højde for dem, og forbrugerne bliver fortsat forvisset om, at man uden bekymring kan indtage fødevarer med en lang række af forskellige pesticidrester.

I stedet for at fremhæve at resten af EU er meget værre end Danmark, bør vi i stedet fokusere på at gøre det endnu bedre. For vi kommer ikke uden om, at der er pesticidrester i konventionelt dansk frugt og grønt, og at de kan have mulige sundhedsskadelige effekter.

Personligt har jeg ikke lyst til at agere forsøgsperson. Jeg spiser masser af frugt og grønt, og det fortsætter jeg med. Men det bliver uden rester af sprøjtegifte!

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: