Pas på mig – jeg er ny i trafikken

NATUR – Fra slutningen af april og frem mod juni skal du være ekstra opmærksom på hjorte i trafikken. Rålammene flytter hjemmefra, så pas på når de løber over vejen.

Pas på mig - jeg er ny i trafikken. Hjortene er mest aktive omkring tusmørke. Derfor sker de fleste påkørsler efter klokken 21. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Efter en periode med lav aktivitet i februar og marts, viser Dyrenes Beskyttelses statistik, at antallet af opkald om påkørte hjorte stiger dramatisk fra slutningen af april og i maj.

Råbukkenes aggressionsniveau stiger i marts-april, og de »hævder revir« fra april-maj. Når de hævder revir, har det til formål at fastslå fordelingen af skoven mellem bukkene. Det gør de som indledning til den egentlige parringssæson, som foregår i slutningen af juli og august.

- Foråret er rådyrenes spidsperiode, både for råerne og for bukkene. Bukkene bliver aggressive og hævder revir, hvilket kan resultere i at andre bukke jages væk og tvinges tættere på trafikken, siger Michael Carlsen, chefkonsulent for faunadyr hos Dyrenes Beskyttelse.

- Derudover er april og maj også perioden, hvor råerne skubber de nu knap ét år gamle lam fra året før ud fra mors skørter. Det resulterer i en masse dumme teenagere i skoven, som endnu ikke kender trafikreglerne, forklarer han.

Vær opmærksom på de sene aftenture
Et møde med en hjort kan være en hyggelig oplevelse, når man går tur i skoven, men er man ude at køre bil efter mørkets frembrud, er det straks noget andet.

Statistikken viser, at langt de fleste påkørsler af hjorte i april-maj sker efter klokken 21. Det skyldes, at hjorte som udgangspunkt er aktive omkring tusmørkeperioden.

Rammer man en hjort med sin bil, er det sjældent kun hjorten, der kommer til skade. Hjorte er ikke altid store dyr . Vores almindeligste hjorteart, rådyret, har en gennemsnitsvægt på 20-25 kilo – men kan alligevel forårsage betydelig skade på både køretøj og fører.

Sådan undgår du at påkøre hjorte

  • Sæt farten ned, når du kører på landeveje.
  • Hold øje med reflekser fra dyrenes øjne. Ser du et dyr, skal du køre langsomt frem.
  • En hjort kommer sjældent alene. Afvent om der er flere hjorte i nærheden, inden du kører videre.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: