Pas på egern, når du fælder træer

NATUR – Lad være med at fælde og beskære træer i haven fra marts til begyndelsen af efteråret. På den måde kan du hjælpe egernet og dets unger, lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse.

Lad være med at fælde træer fra marts til september, opfordrer Dyrenes Beskyttelse.

Foråret er over os, og haveejere over hele landet trækker i arbejdstøjet. Mange har træer, der skal beskæres eller fældes.

Men for de dyr, der bor i træerne, betyder træfældning ofte hjemløshed midt i yngleperioden. For egernunger kan det have fatale konsekvenser, fortæller Dyrenes Beskyttelse.

Egern bygger rede i haverne året rundt, men specielt mellem marts og september er der aktivitet i hjemme, højt i trækronerne. Egern får mellem to til tre kuld unger om året, som typisk ligger ti til elleve uger i reden.

Derfor kan du hjælpe egernet og dets unger, ved at undlade at fælde og beskære dine træer i haven fra marts måned og frem til starten af efteråret.

Rederne er begyndt at dumpe ned
Hos Dyrenes Vagtcentral 1812 er de første anmeldelser om tilskadekomne egernunger ved træfældning allerede tikket ind.

Opkaldene kommer typisk fra haveejere, som har fældet træer, hvorefter der er dumpet en egernrede fyldt med unger ned i haven. I Disneys Juleshow er det en sjov og hyggelig begivenhed, når Anders And fælder Chip & Chaps grantræshjem, men i virkeligheden er der ikke meget at smile over, fortæller Dyrenes Beskyttelse.

Når reden falder, inden ungerne er klar til at flytte fra mors skørter, spås de af dyrlægerne ikke mange chancer:

- Man bør helt undgå at fælde træer mellem marts og oktober. Når et redetræ fældes, bliver ungerne hjemløse, inden de er klar til at stå på egne ben. Og det betyder altså ofte, at egernungerne ikke overlever, forklarer Michael Carlsen, der er zoolog og projektleder for faunadyr hos Dyrenes Beskyttelse.

Se grundigt efter, før du starter motorsaven
I praksis kan det være svært at undgå at fælde træer i hele forårs- og sommerperioden. Derfor er det en god idé at undersøge sine træer grundigt efter reder, inden man går i gang med motorsaven.

Oplever man alligevel, at man er kommet til at fælde et træ, og nu har levende, men medtagede egernunger i haven, kan ungerne plejes på en af Dyrenes Beskyttelses vildtplejestationer.

Dyrenes Beskyttelse opfordrer til, at man ringer til Dyrenes Vagtcentral 1812, hvis uheldet ude. Her kan du få råd og vejledning til, hvordan du giver egernungen den bedste chance for at overleve.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: