Pandestegt spidskål med flødestuvede linser

MAD – Vil man lokke den lækre smag helt ud af spidskål, er det en god idé at stege den langsomt på panden, skriver Kirsten Skaarup, som anbefaler, at man serverer den sammen med flødestuvede, proteinrige linser.

Pandestegt spidskål med flødestuvede linser. Sammen med de varme eksotiske krydderier i den cremede sovs tilbyder retten en fin palet af smagsnuancer. Foto: Kirsten Skaarup

Af Kirsten Skaarup, forfatter

Spidskål er blevet danskernes foretrukne kål. Jeg er vokset op med spidskål, som min far dyrkede til perfektion, men indtil for få år siden var der mange danskere, der slet ikke kendte denne kåltype, der går op i en spids i modsætning til den kuglerunde slægtning, hvidkålen. Og i modsætning til hvidkålen er spidskål mindre kompakt og mildere og meget delikat i smagen.

Vil man lokke den lækre smag helt ud af kålen, er det en god idé at stege den langsomt på panden, som jeg foreslår her.

Hvis du er mere til blomkål end spidskål, kan du på samme måde stege tykke skiver af blomkål på panden.

Kål og linser er en god kombination
Sammen med de varme, eksotiske krydderier i den cremede sovs, tilbyder retten en fin palet af smagsnuancer.

Jeg finder igen og igen mig selv med et spidskål i hånden i supermarkedet. Heldigvis kan spidskål nydes på utallige måder, både rå, dampet, bagt og stegt. Her er en hurtig og velsmagende ret med spidskål og linser.

Når jeg udarbejder nye opskrifter, lægger jeg vægt på, at så mange næringsbehov som muligt dækkes. Når man spiser plantebaseret, er det vigtigt at få proteinerne med ind i de fleste måltider. Her har jeg valgt de proteinrige linser, men du kan også bruge kikærter eller bønner, evt. quinoa.

LÆS OGSÅ: Sådan kan du lave din egen plantefars

26 gram protein på 10 gram linser
Linser indeholder 26 g protein pr. 100 g linser (kød og kødpålæg indeholder 11-22 g protein pr. 100 g kød). Det giver altså rigtig god mening på alle områder at vælge linser som proteinkilde. De skal oven i købet ikke udblødes som kikærter og bønner. Så de er nemme at få indkorporeret i en ret, også selv om man har travlt – og måske glemt at lægge bønnerne i blød.

I denne ret kan du bruge brune, grønne eller sorte linser. De røde linser på billedet ovenfor er mere velegnede som “tykner” i supper eller sovse, da de koger meget ud.

Pandestegt spidskål med flødestuvede linser

(4 personer)

 • 150 g brune, grønne eller sorte linser
 • 4 kardemommekapsler (evt. 1 tsk stødt)
 • 1 spsk fennikelfrø (evt. 1/2 spsk stødt)
 • 1 spsk spidskommenfrø (evt. 1/2 spsk stødt)
 • kokos- eller olivenolie
 • 150 g løg
 • 4 fed hvidløg
 • 2 1/2 dl mandel-, kokos- eller havrefløde
 • 1-2 spsk citronsaft
 • salt, friskkværnet peber, rørsukker
 • 2 små spidskålshoveder
 • frisk koriander (evt. persille eller mynte)

Sådan gør du

Kog linserne møre i rigeligt vand. Kog dem ca. 20 minutter og afdryp dem.

Tag frøene ud af kardemommekapslerne og rist dem på en tør pande sammen med fennikel- og spidskommenfrø. Rist krydderierne til de dufter. Hæld dem over i en morter og stød dem.

Hak løg og hvidløg og svits dem i 2 spsk olie. Svits til løgene er let gyldne. Tilsæt krydderierne, fløden og 1 spsk citronsaft. Lad sovsen tykne lidt.

Kom de afdryppede linser i gryden sammen med et drys salt og peber.

Smag godt til med salt, peber, citronsaft og måske et lille nip sukker.

Skær spidskålene i skiver på den lange led. Vær opmærksom på at de er så tykke, at skiverne holder så godt sammen som muligt.

Læg skiverne i et par spsk godt varm olie og steg dem et øjeblik ved rask varme. Vend dem, når undersiden er gylden. Skru ned for varmen og steg kålen langsomt færdig, til den anden side er gylden.

Anret de stuvede linser i en stor pande eller et stort fad. Læg den stegte kål ovenpå og drys med frisk koriander – eller en anden krydderurt hvis du ikke bryder dig om koriander.

Du kan servere bulgur, couscous eller brune ris til – evt. ristet rugbrød.

Anret de stuvede linser i en stor pande eller et stort fad. Læg den stegte kål ovenpå og drys med frisk koriander. Foto: Kirsten Skaarup

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: