Økologisk slot inviterer til havefestival

ØKOLOGI – Et af Danmarks gamle kongeslotte, Gram Slot, inviterer i weekenden til stor havefestival for hele familien.

Gram Slot er et af Danmarks gamle kongeslotte med en historie, der rækker helt tilbage til 1200-tallet. Landbruget er omlagt til økologisk drift.

Koldings tidligere viceborgmester Svend Brodersen og hans kone Sanne overtog slottet for knap fem år siden og er nu i fuld gang med at realisere deres drøm om at gøre det til et økologisk kultur- og oplevelsescenter.

Her kan børnene se en ko blive malket eller deltage i historiske rollespil i området omkring slottet, hvor der i forne tider blev udkæmpet drabelige slag.

- Da vi første gang så slottet var der Adgang forbudt-skilte over det hele. Det første vi tænkte, var at de skulle vendes om, så der i stedet kunne stå: Velkommen!, fortæller Erik Brodersen.

Ferielejligheder og lægeurter
Hele den gamle Gramgård, som var ved at falde sammen, er nu forvandlet til ferielejligheder. Den gamle urtehave er genskabt i samråd med en ekspert og byder på et væld af krydderurter og lægeplanter.

Også den gamle slotspark, hvis historie rækker helt tilbage til 1600-tallet, da feltherre Hans Schack lagde kimen til den klassiske stil med snorlige stier og rækker af træer,  er et besøg værd.

- Det er en af de smukkeste parker i Sønderjylland. Der blev tænkt stort, da parken blev anlagt i 1700-tallet. Den skulle være præsentabelt, siger Svend Brodersen.

Over 120 udstillere
Flere end 120 udstillere deltager i løbet af weekenden. Udstillerne byder på alt lige fra planter og krukker til havemøbler, redskaber, udekøkkener og meget mere.

Tv-manden Søren Ryge, som er født i Gram, fortæller og underholder lørdag klokken ti. Gæsterne kan også møde kokken og medstifter af Årstiderne, Søren Ejlertsen, som uddeler smagsprøver og tips om mad.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: