Ny teknik kan producere brint i solanlæg

FORSKNING: Amerikanske forskere har udviklet en ny teknik, der ved at koncentrere solens stråler splitter vand til brint og ilt. De håber at kunne etablere en produktion af brint i stor skala.

Sådan forestiller forskerne sig det kommende brintanlæg. /Foto: University of Colorado

Forskere fra universitet i Boulder, Colorado, har fundet en ny teknologi, der i bedste fald kan bane vejen for produktion af brint ved hjælp af solens stråler, skriver Ingeniøren.

- Vi har fundet på noget helt nyt. Noget, som ingen troede muligt, siger professor Alan Weimer, der leder projektet til onlinemagasinet phys.org.

Solfangere sender sollyset videre
Ideen er at anvende store rækker af solfangere, der retter sollys mod et tårn, som man har det set før. Tårnet opsamler varme svarende til 1350 grader og leder det ind i en reaktor, der indeholder forskellige metaloxider.

I takt med at tårnet varmer op, afgives iltatomer, der igen ændrer på sammensætningen af komponenterne. Det får den nye sammensætning af metaloxider til at afgive brintmolekyler, der kan opsamles som brint i gasform.

Den hellige gral inden for bæredygtig brintøkonomi
- At splitte vand med sollys er den hellige gral inden for bæredygtig brintøkonomi, siger Weimer til phys.org.

Forskerne bag projektet, der offentliggjorde konceptet i seneste udgave af Science, siger, at den store forskel på andre måder at splitte vand er det at kunne lede to kemiske reaktioner ved samme temperatur, skriver Ingeniøren.

Forskningen har stået på et par år og er støttet af det amerikanske energiministerium samt National Science Foundation.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: