Ny prismodel for økologisk mælk

Prisen for økologisk mælk skal ikke længere bindes op på konventionel mælk, men i stedet følge et vejet europæisk gennemsnit. Det har det hollandske stormejeri FrieslandCampina vedtaget.

Et hollandsk mejeri forsøger sig med en ny prismodel for økologisk mælk.

Det hollandske mejeriselskab FrieslandCampina har sammen med sine økologiske mælkeleverandører besluttet at indføre en ny model til beregning af afregningsprisen for økologisk mælk.

- Den nye afregningsmodel og prisfastsættelse vil givet vis blive fulgt med interesse af de større mejerier med økologisk indvejning i hele Europa og også i Danmark, siger Ejvind Petersen, seniorkonsulent i Landbrug & Fødevarer til LandbrugsAvisen.

28 pct. dansk pris

I fremtiden vil vil den økologiske mælkeafregning fra FrieslandCampina ikke længere blive beregnet som et tillæg til afregningsprisen for konventionel mælk. Men skal i stedet beregnes på basis af et europæiske gennemsnit. Den nye afregningsmodel skal træde i kraft ved indgangen til 2013 og gælde i foreløbig en tre-årig periode.

Den nye model betyder, at den økologiske afregningspris beregnes som et vægtet gennemsnit af den økologiske afregningspris i Tyskland, 35 pct., Danmark, 28 pct., Storbritannien, 28 pct. og Holland, 9 pct., øvrige mejerier. For Danmarks vedkommende vil man benytte den offentliggjorte afregningspris hos Arla Foods.

Det er hensigten, at der på basis af disse vægtede afregningspriser skal beregnes en månedlig afregningspris, der offentliggøres den første mandag hver måned. Første, nye økologiske afregningspris vil blive annonceret d. 7. januar 2013.

Samme efterbetaling

Foruden afregningsprisen vil de økologiske leverandører modtage samme efterbetaling som øvrige leverandører i FrieslandCampina, når året er omme.

Derudover vil økologerne modtage et tillæg på 0,50 euro pr. 100 kg råmælk som kompensation for kravet om, at køerne skal på græs, hvilket i øvrigt også gælder for mejeriets øvrige leverandører med køer på græs.

Et af formålene med indførelsen af den nye »europæiske« afregningsmodel er at give de økologiske mælkeproducenter en konkurrencedygtig mælkepris, som ifølge FrieslandCampina skal medvirke til at øge mejeriets økologiske mejeriproduktion.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: