Ny dansk minister vil fordoble økologien

ØKOLOGI – Vi vil arbejde for en ambitiøs grøn omstilling til fordel for klima, natur og miljø, men landmændene skal have fair play, siger Danmarks nye fødevareminister Mette Gjerskov.

Mette Gjerskov vil styrke det økologiske landbrug og trække EUs landbrugspolitik i en mere grøn retning.

Danske økologiske landmænd og grønne bevægelser vejrer morgenluft, efter at Danmark har fået en ny regering med landets første kvindelige statsminister, socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt i spidsen.

- Nogen har kaldt os ”verdens grønneste regering”. Vi vil arbejde for en ambitiøs grøn omstilling til fordel for klima, natur og miljø, siger Danmarks nye fødevareminister Mette Gjerskov til OrganicToday.

Økologien får et mærkbart løft
Det betyder blandt andet, at økologien vil få et mærkbart løft i de kommende år.

- Vi vil blandt andet fordoble det økologiske areal inden 2020, og det mål er jeg ret stålsat på at nå, siger hun.

- Der er ingen tvivl om, at der ligger nogle store potentiale, hvis flere landmænd omstiller produktionen og får en mere grøn profil. Det gælder også indtjening og eksport, understreger fødevareministeren.

Mette Gjerskov vil også undersøge mulighederne for mere økologi i kantiner og offentlige storkøkkener på hospitaler, plejehjem og i børnehaver.

- Vi taler om en halv million måltider dagligt. Mere offentlig bespisning vil betyde en udvidelse af markedet og være med til at skabe større efterspørgsel, siger hun.

Slut med hovsa-løsninger
Regeringen vil indfører en afgift på pesticider for at begrænse det høje forbrug, men ellers har ministeren ikke på forhånd planer om at indfører nye skatter og afgifter.

- Det kan godt være, jeg på nogle områder bliver en skrappere minister end min forgænger. Men landbruget skal have fair play og klar besked, så landmændene kan planlægge mere langsigtet. Det ved jeg både som agronom og fra min tid i Fødevareministeriet er helt afgørende for landbruget. Det skal være slut med kortsigtede beslutninger og hovsa-løsninger, understreger hun.

Vil trække EU i grønt retning
Ministeren håber, at Danmark, som står til at overtage formandsskabet i EU, kan være med til at trække EU´s landbrugspolitik i en mere grøn retning.

- Danmark har i mange år været fortaler for at reducere den milliardstore landbrugsstøtte. Men vi må erkende, at der ikke er sket så meget på området.

- Derfor vil jeg arbejde for at landbruget til gengæld for støtten arbejder til gavn for det danske samfund, for eksempel når det gælder natur og miljø. Husk det er skatteydernes penge, der betaler tilskuddene, pointerer ministeren.

Var embedsmand i ministeriet
Mette Gjerskov har et indgående kendskab til sit nye ministerium. Hun er uddannet agronom og har tidligere arbejdet som embedsmand i Fødevareministeriet og Direktoratet for FødevareErhverv.

Mette Gjerskov blev valgt ind i Folketinget i 2005, og den 45-årige politiker har taget aktivt del i debatten om miljø, landbrug og fødevarer.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: